Wouter Hoeffnagel - 02 maart 2017

Overheden dreigen doelstelling voor digitale dienstverlening te missen

Overheden dreigen doelstelling voor digitale dienstverlening te missen image

Overheden moeten elkaar in fysieke IT-omgevingen gaan opzoeken om trage en onveilige internet te omzeilen. Dat stelt Werner Sikken, account executive publieke sector bij datacenterdienstverlener Equinix. De doelstelling is om in 2020 alle dienstverleningen digitaal aan te bieden, maar dit wordt niet gehaald of wordt onveilig als de focus niet komt te liggen op de onderliggende digitale infrastructuur.

De overheid is op dit moment bezig met een digitale omslag. “Alle overheidsprocessen waar burgers en bedrijven mee te maken krijgen, worden op termijn digitaal. Dat grijpt in op alle primaire processen en vereist een enorme digitaliseringsslag”, zegt Slikken. Interconnectie tussen de verschillende departementen is hierbij van essentieel belang om security, performance, data-soevereiniteit en publieke samenwerking te waarborgen. Het Rijk moet de regie nemen in het realiseren van een open, gestandaardiseerd en veilig platform. De hybride cloudoplossing is hiervoor de beste uitkomst.

Staatsveiligheid
“De overheid beschikt over veel gegevens die privacygevoelig zijn of gevoelig zijn voor de staatsveiligheid. Het is niet wenselijk dat deze data buiten de landsgrenzen terecht komen. Korte digitale verbindingen tussen partijen, buiten het onveilige internetnetwerk om, maken data-uitwisseling veiliger en verhogen de prestatie. Hoe dichter de partijen fysiek bij elkaar staan in het datacenter, hoe makkelijker dit te realiseren is. Door niet via het reguliere internet met de cloud te verbinden, valt te voorkomen dat gegevens gehackt worden”, stelt Sikken. “Daarmee wordt de opslag van data veiliger en worden risico’s tot een minimum beperkt.”

Overheden zijn gebaat bij een nieuwe vorm van IT-architectuur en moeten voor een hybride cloud-strategie kiezen om de uitdagingen te lijf te gaan, stelt Slikken. Het bedrijf noemt veilige dataopslag een hygiënefactor voor overheden. Doordat burgers en bedrijven vaak in contact staan met de overheid, dienen overheden er ook voor te zorgen dat de data die geraadpleegd wordt, snel en helder inzichtelijk is. Door de interconnectiviteit te verhogen wordt ook dit probleem opgelost. De zogenoemde Interconnection Oriented Achitecture (IOA) realiseert dit. IOA is een framework voor het bouwen van hybride IT-omgevingen waarin mensen, locaties, clouds en data onderling efficiënt, kosteneffectief en veilig verbonden zijn met hoge datasnelheden en een lage latency (vertraging).

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!