Wouter Hoeffnagel - 05 maart 2017

‘Identificatiesysteem Progis van Nederlandse politie levert vooral vertraging op’

Het dure politiesysteem Progis is bedoeld om arrestanten sneller te kunnen identificeren. In de praktijk houdt het agenten soms echter meer dan een uur van de straat, waardoor zij spoedmeldingen missen.

Dit meldt het AD.nl op basis van een inventarisatie van tientallen klachten van agenten. Progis is in 2012 gepresenteerd en moet het mogelijk maken arrestaten binnen tien minuten te identificeren. Het systeem is vijf jaar in ontwikkeling geweest en heeft tientallen miljoenen euro’s opgeleverd. In de praktijk klagen agenten echter dat het systeem hen te lang van straat houdt.

Tijdsverlies
Agenten noemen meerdere oorzaken voor het tijdverlies dat het systeem oplevert. Zo is er vaak slechts één identificatiezuil aanwezig op een bureau, waardoor agenten op elkaar moeten wachten. Daarnaast weigeren verdachten mee te werken met de agent, wat tot problemen leidt. Tot slot zou de identificatiezuil van Progis regelmatig vastlopen.

De korpsleiding van de Nationale Politie geeft aan bekend te zijn met de problemen, maar spreekt de omvang hiervan tegen. In 2016 zou Progis zijn verbeterd, waardoor nu in 0,6% van de gevallen een storing optreedt. Dit komt in de praktijk neer op 150 storingen per 25.000 arrestaties per maand. Een registratie duurt volgens de Nationale Politie gemiddeld 12 tot 15 minuten. Berichten over identificaties die drie kwartier of langer in beslag nemen zijn volgens woordvoerder Frank van der Vort dan ook niet juist.

'Identificatie kost minder tijd dan vroeger'
“Identificatie van verdachte vreemdelingen kost veel minder tijd dan vroeger, toen er nog twee aparte systemen nodig waren. Ook komen we tot een betere identificatie omdat we meer registers bevragen en de kwaliteit van vingerafdrukken en foto's is toegenomen. De klacht dat we zuilen tekort komen, herken ik ook niet", aldus de Haagse politiechef Paul van Musscher.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!