Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2017

Europees Hof: ‘Vergeetrecht heeft geen betrekking op het handelsregister’

Het ‘recht om vergeten te worden’ is niet van toepassing op het handelsregister. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie in een rechtszaak aangespannen door de Italiaanse zakenman Salvatore Manni.

Manni spande de rechtszaak aan tegen Kamer van Koophandel in de Italiaanse stad Lecce. Manni had een contract binnengehaald om een toeristencomplex te bouwen. Hij wist de appartementen in dit complex echter niet te verkopen. Dit is volgens Manni te danken aan het feit dat potentiële kopers in het handelsregister konden zien dat een eerder bedrijf van hem failliet is gegaan.

Manni wilde daarom dat de Kamer van Koophandel in Lecce de data uit het handelsregister zou verwijderen. Een lokale rechtbank in Italië stelde de ondernemer in het gelijk en oordeelde dat de Kamer van Koophandel een schadevergoeding moet betalen aan Manni. De Kamer van Koophandel ging hierop in beroep bij het Italiaanse Hooggerechtshof, die het Europees Hof van Justitie om advies vroeg. Het Europees Hof oordeelt nu dat het recht om vergeten te worden niet van toepassing is op het handelsregister en de informatie dus niet uit het register verwijderd hoeft te worden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!