Redactie - 11 maart 2017

Google Cloud Platform (GCP) heeft nieuwe producten en diensten

Google Cloud Platform (GCP) heeft nieuwe producten en diensten image

Tijdens Google Cloud Next ‘17 heeft Google nieuwe Google Cloud Platform (GCP) producten, technologieën en diensten gepresenteerd die helpen bij het vormgeven, bouwen en draaien van een nieuwe generatie cloudapplicaties op het Google platform. Dit meldt Brian Stevens, Vice President Cloud Platforms, in onderstaande blog:

Breng je code naar App Engine, wij doen de rest

In 2008 introduceerden we Google App Engine, een pionierende, serverloze runtime-omgeving waarmee developers web apps, API’s en mobiele backends kunnen bouwen op Google-schaal en –snelheid.

Al bijna 10 jaar bouwt een aantal van de meest innovatieve bedrijven applicaties op App Engine om hun klanten overal ter wereld te bedienen. Wij zi­­­jn dan ook heel blij dat we vandaag een grote uitbreiding van App Engine kunnen aankondigen die de openheid en keuze voor de developer centraal stelt: Breng je code, wij doen de rest.

App Engine ondersteunt vanaf nu Node.jsRubyJava 8Python 2.7 of 3.5Go 1.8, plus PHP 7.1 en .NET Core allebei in bèta, ondersteund door de App Engine SLA van 99.95%. Onze managed runtimes maken het gemakkelijk om te starten met je favoriete taal en om de open source bibliotheken en pakketten van je keuze te gebruiken. Heb je iets anders nodig dat niet in de box zit? Breek het glas en ga verder dan je managed runtimes door je eigen Docker container te vullen, waarmee je gemakkelijk iedere taal, bibliotheek of framework op App Engine kunt laten draaien.

De toekomst van de cloud is open: Laat App Engine een Docker container maken voor jouw app en rol het uit naar iedere willekeurige container-based omgeving, al dan niet op GCP. App Engine geeft developers een open platform binnen een compleet beheerde omgeving waar developers zich alleen maar hoeven te richten op hun code en hun gebruikers.  

Cloud Functions publieke bèta tot je dienst

Een stap verder dan volledig beheerde applicaties gaan we met de introductie van Google Cloud Functions, beschikbaar als publieke bèta. Cloud Functions is een volledig serverloze omgeving waarin je cloud diensten kunt bouwen en verbinden zonder een infrastructuur te hoeven beheren. Het is de kleinste computing unit die wordt aangeboden in GCP. Deze kan voor een enkele taak worden in- en uitgeschakeld. Hierdoor betaal je alleen zolang je de functie gebruikt, tot op de honderdste milliseconde nauwkeurig.

Het Google BigQuery universum wordt groter: nu ook BigQuery Data Transfer Service

Sinds onze begindagen komen klanten naar ons toe om hun advertenties te verspreiden, op een schaal die voorheen ondenkbaar was. Tegenwoordig gebruiken diezelfde klanten BigQuery, onze krachtige data analytics-dienst, om beter te begrijpen hoe klanten reageren op die campagnes. Om dit nog verder te ondersteunen hebben we een diepere integratie gemaakt tussen het bredere Google en GCP met de publieke bèta van BigQuery Data Transfer Service. Deze dienst zorgt ervoor dat data uit bepaalde Google applicaties automatisch naar BigQuery worden gestuurd. Met BigQuery Data Transfer Service kunnen marketing en business analisten gemakkelijk data uit Adwords, DoubleClick en YouTube halen en in BigQuery zetten. Hierdoor zijn de data direct beschikbaar voor analyse en visualisatie met de uitgebreide set tools in het BigQuery-ecosysteem.

Google Cloud Dataprep maakt korte metten met lange data preparatietijd

Ons doel is om het gemakkelijk te maken data te importeren in BigQuery en dit tegelijkertijd veilig te doen. Google Cloud Dataprep is een nieuwe, serverloze, browsergebaseerde dienst die de tijd die het kost om data klaar te maken voor analyse, drastisch kan terugbrengen, een taak die 80% van de tijd van data scientists in beslag neemt. De dienst maakt op een slimme manier verbinding met je databron, identificeert data types en afwijkingen en stelt wijzigingen voor.

Data scientists kunnen vervolgens hun data schema’s visualiseren tot ze tevreden zijn met de voorgestelde data transformatie. Dataprep creëert dan een data pijplijn in Cloud Dataflow, schoont de data op en exporteert deze naar BigQuery of andere locaties. Met andere woorden, je kunt voortaan gestructureerde en ongestructureerde data prepareren met kliks in plaats van code. Voor meer informatie over Dataprep, meld je aan om onderdeel uit te maken van de private bèta. Daarnaast vind je meer nieuws over onze laatste database-, data- en analysemogelijkhedenhier en hier.

Hallo, (meer) wereld

We werken niet alleen hard om jullie nieuwe producten en mogelijkheden te bieden; we willen ook dat jullie gebruikers daar snel en veilig toegang toe hebben, waar ze zich ook bevinden. Daarom introduceren we drie nieuwe Google Cloud Platform regio's: Californië, Montreal en Nederland. Dit brengt het totaal aantal Google Cloud regio’s van zes vandaag, naar 17 in de toekomst. Deze nieuwe regio’s zorgen voor een lagere latency, verbeterde schaalbaarheid en meer disaster recovery-mogelijkheden voor klanten in de aangrenzende geografische gebieden.

Een extra boost voor onze infrastructuur…

Klanten draaien veeleisende workloads op GCP en we streven er voortdurend naar de prestaties van onze VM’s te verbeteren. Zo waren we er bijvoorbeeld trots op de eerste publieke cloud provider te zijn die Intel Skylake aanbiedt, een custom Xeon chip die aanzienlijke verbeteringen geeft voor zware workloads, meer VM-geheugen en CPU-opties.

We verdubbelen ook het aantal vCPU’s dat je kunt draaien van 32 naar 64 en bieden nu tot 416GB geheugen. Dit laatste doen we omdat onze klanten hier naar vragen nu ze grote enterprise applicaties in Google Cloud zetten. Ondertussen zijn we ook begonnen met het aanbieden vanGPUs, die aanzienlijke prestatieverbeteringen laten zien bij parallelle workloads, zoals het trainen van machine learning modellen.

… zonder onze prijzen te boosten

We streven ernaar onze kosten laag te houden. We hebben vandaag Commited Use Discounts aangekondigd; kortingen die oplopen tot 57% van de standaardprijs voor Compute Engine bij een afname-overeenkomst van drie jaar. Committed Use Discounts zijn gebaseerd op de totale hoeveelheid CPU en RAM die je koopt en geven je de flexibiliteit om verschillende object- en machine types te gebruiken. De korting wordt automatisch toegepast, zelfs als je de object types (of -formaten) verandert. Er zijn geen kosten vooraf met Committed Use Discounts, en ze worden maandelijks in rekening gebracht. Bovendien passen we automatisch korting toe op alles wat boven het vastgestelde wordt afgenomen.

De prijzen voor Compute Engine en de daarop gebaseerde diensten worden daarnaast verlaagd. De verlaging verschilt per regio. Klanten in de Verenigde Staten profiteren van een verlaging van 5%, klanten in Europa van 4.9% en klanten in de regio Tokio van 8%.

En dan is er ook nog een verbeterde Free Tier. Allereerst hebben we de free trial-periode verlengd van 60 dagen tot 12 maanden, waarbinnen je $300 aan credits kunt gebruiken voor alle GCP-diensten en API’s, op je eigen tempo en binnen je eigen schema.

Ten tweede introduceren we nieuwe Always Free-producten, die je ongelimiteerd kunt gebruiken om applicaties te testen en te ontwikkelen zonder kosten. Toegevoegd zijn nu Compute Engine, Cloud Pub/Sub, Google Cloud Storage en Cloud Functions. Het aantal Always Free-producten komt daarmee op 15. Meer informatie vind je op de Google Cloud Platform Free Tier pagina.

Door: Brian Stevens, Vice President Cloud Platforms

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!