Redactie - 13 maart 2017

De Gouden driehoek in Groningen streeft naar draadloos internet voor wijde omgeving

Een leven zonder internet is haast ondenkbaar geworden. Ook voor bedrijven is een stabiele en veilige internetverbinding onmisbaar. Toch blijkt het vinden van een bedrijfslocatie waar dit goed geregeld is nog een flinke uitdaging. Het bedrijventerrein ‘De Gouden Driehoek’ in Zuidbroek heeft dit wél goed voor elkaar.   Centraal gelegen in Groningen op het kruispunt tussen de A7 en de N33 maakt dit bedrijventerrein gebruik van de faciliteiten van het Datacenter Groningen en een aantal partners. Dit datacenter met zijn moderne faciliteiten en innovatieve systemen borgt een optimale internetverbinding voor bedrijven in haar omgeving en faciliteert hiermee groei en continuïteit voor deze Noordelijke ondernemers.

Verrijking vestigingsklimaat

Dura Vermeer en de gemeente Menterwolde zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Bedrijvenpark. Commercieel manager, Ella Huizinga, ziet het kunnen bieden van een betrouwbare en snelle internetverbinding als een pré. “De ontwikkeling van glasvezel en een draadloos netwerk op De Gouden Driehoek is een enorme verrijking van het vestigingsklimaat”.

Snelle en stabiele verbinding

Datacenter Groningen heeft naast de gebruikelijke activiteiten een eigen glasvezelnetwerk en biedt een ruime bandbreedte. Zo ruim dat niet alleen eigen klanten konden worden voorzien van een snelle en stabiele internetverbinding, maar dat er zelfs extra capaciteit beschikbaar was. Die extra capaciteit wordt nu ingezet om bedrijven in de omgeving te faciliteren. Met deze gedachte is in 2011 is zusterbedrijf Digiglas opgericht. Sinds de start van het bedrijf heeft Digiglas al vele ondernemers binnen de Gouden Driehoek via een glasvezelverbinding aangesloten op het internet.  

Andere verbindingsmogelijkheden

De techniek staat ondertussen ook niet stil en nieuwe ontwikkelingen zorgen er in rap tempo voor dat het internet niet alleen sneller maar ook veiliger wordt. Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan kostenbesparende methodes en verbindingsmogelijkheden die nog meer stabiliteit en zekerheid bieden.

Een van die nieuwe verbindingsmogelijkheden is internet via een straalverbinding. Alle bedrijven waarbij een zichtverbinding kan worden gemaakt, kan gebruik maken van deze faciliteit. Een straalverbinding is even betrouwbaar als glasvezel.

De maximale snelheid van 2 Gbps is ruim voldoende. De kostenbesparing zit hem in het feit dat er bijvoorbeeld niet hoeft te worden gegraven zoals bij een reguliere glasvezelkabel. Ook kan een straalverbinding relatief snel worden gerealiseerd. 

VH-ict Diensten, een full-service ICT-partner voor het MKB bedient veel klanten in het gebied en op het bedrijventerrein zelf. Richard Hulst, directeur van VH-ICT diensten, merkt dat er veel belangstelling is voor snel internet. “Verbindingen zijn voor onze relaties cruciaal om gebruik te maken van ons cloudplatform of om klanten op afstand te helpen. Zo zijn we in gesprek geraakt met Rodin Connect en die attendeerde ons op zijn beurt over de mogelijkheden vanaf Datacenter Groningen”.

Rodin Connect is de partner van Datacenter Groningen die onderzoek heeft gedaan naar de haalbaarheid  van  de straalverbindingen in de Gouden Driehoek.

B. Stanneveld directeur Rodin Connect vertelt hoe het partnerschap tot stand is gekomen: “We hebben meerdere overleggen gehad met Andrew van der Haar van Datacenter Groningen over de mogelijkheden die de aanwezige breedbandverbinding bood. Het leek het mij een goede optie om vanuit Datacenter Groningen ook de straalverbindingen te realiseren”.

Buitengebied

Via een mast op het dak van Datacenter Groningen is inmiddels een straalverbindingsnetwerk op de Gouden Driehoek gerealiseerd. Via zichtverbindingen met andere daken wordt het signaal verder doorgegeven. Zo kan het gehele bedrijventerrein gebruik maken van deze vernieuwende verbindingsmogelijkheid.

Datacenter Groningen is ondertussen ook aan het kijken of het mogelijk is om ook ondernemers van buiten het terrein van een straalverbinding gebruik te laten maken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat met het plaatsen van een mast van 35m hoogte bedrijven in een straal van 40km om Zuidbroek heen kunnen worden aangesloten.

Zij is daarvoor op zoek naar ondernemers in het gebied die hier interesse in hebben. Mocht u een van die ondernemers zijn die meer wil weten over de mogelijkheden die Datacenter Groningen biedt, neem dan contact op en mail naar info@datacentergroningen.nl.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!