C3DNA biedt een nieuwe kijk op infrastructuur
Soms staan er bedrijven op die met een slim idee de markt in beweging krijgen. WhatsApp ontstond in het brein van een 19 man sterk team en ontregelde de mobiele telefonie industrie door in een klap de complete SMS-business nagenoeg overbodig te maken. C3DNA, aanbieder van cognitieve computing oplossingen, is een bedrijf met 25 medewerkers en kan een vergelijkbare impact hebben in de wereld van de infrastructuur.
Bedrijven zijn namelijk massaal over aan het stappen op cloud infrastructuur. Deze infrastructuur wordt in het eigen rekencentrum ondersteund en aangeboden door grote ondernemingen zoals Google, Microsoft en Amazon. Allemaal hebben ze een eigenschap die de flexibiliteit van het bedrijfsleven negatief beïnvloed. Je kunt er makkelijk in met je bedrijfssystemen, terug stappen en overstappen naar een andere aanbieder is een flinke klus. Precies op dat punt gaat C3 DNA de bedrijven te hulp komen. Dankzij hun product is het wisselen tussen cloud providers in seconden te regelen. Daarmee kan snel ingespeeld worden op veranderende marktomstandigheden of het ontwijken van storingen bij de dienstverlener van een cloud provider. Het verhoogt ook de beschikbaarheid, want ook daar laten cloud providers weleens een steekje vallen.
Interim CEO van C3DNA Rao Mikkilineni (foto): “Bedrijven worden resistent tegen de nukken van een cloud provider als ze applicaties gebruiken die zich bewust zijn van hun omgeving, en zich daar automatisch op aanpassen als dat nodig is. C3DNA is daarin helder: in plaats van dat de infrastructuur bepaalt hoe de applicatie zich moet gedragen, is het nu aan de applicatie die de infrastructuur voor zichzelf aanpast.” Dat is heel bijzonder en verandert het aanzien van de IT-industrie in een keer.
Containers
Containers zijn de doorbraak in de industrie gebleken. Aanbieders zoals Docker en Kubernetes zijn daarbij sturend. Applicaties in deze containers worden gevirtualiseerd in een wereld die toch al gevirtualiseerd is. Dit verhoogt de schaalbaarheid van de bedrijfsvoering, omdat nieuwe applicaties continu uitgerold kunnen worden, waardoor de beschikbaarheid van applicaties verhoogd wordt omdat ze in meerdere containers tegelijkertijd kunnen draaien. Hierdoor ontstaat een nieuwe dynamiek.
De startup C3DNA voegt aan dat bestaande containerprincipe nog een extra uit twee componenten bestaande abstractie laag toe: een laag die communiceert met de applicatie, en een andere die hetzelfde doet maar dan met de onderliggende infrastructuur. Beide lagen zijn continu met elkaar in contact, en vormen de basis voor de acties die volgen en vooraf zijn vastgelegd in regels. En daar ontstaat de mogelijkheid om dynamisch te reageren op veranderingen in de serviceverlening van de cloud providers. Als een cloud provider tijdelijk zijn servicelevels niet haalt, wordt er een proces gestart waarbij de applicaties naar een andere omgeving wordt gemigreerd. Dit kan zonder serviceonderbrekingen gerealiseerd worden. Via een dashboard kan de IT-beheerder zijn regels en procedures definiëren, waarna alles vanzelf gebeurt. Een tijdelijk niet goed functionerende Amazon S3 omgevingen leidt tot lage performance van de applicaties die daar draaien. Automatisch kan dan een proces actief worden om deze omgeving in zeer korte tijd te verruilen voor een Google cloud of Microsoft Azure platform.
Abstractie laag
Rao Mikkilineni : “Het doel is totale onafhankelijkheid van de onderliggende infrastructuur. Je verplaatst, schaalt of verwijdert je applicaties van de ene cloud, publiek of niet, naar de andere met behulp van onze tool. Dat mogen ook legacy applicaties zijn, want de abstractie laag neemt alles voor zijn rekening en de applicaties hoeven er niet op worden aangepast. Niet alleen vervalt hierdoor de afhankelijkheid van een specifieke cloud provider (vendor lock-in) ook neem de beschikbaarheid toe van de traditionele 99,9% naar 99,999%. Bedrijven krijgen een betere concurrentiepositie omdat ze flexibel zijn in de keuze van hun cloud providers. Naast het feit dat de bedrijfsvoering robuuster wordt, is ook een operationele kostenbesparing te realiseren, maar die is generiek voor alle cloud providers."
Door: Hans Steeman