Redactie - 22 maart 2017

Stijging online bestedingen consumenten leidt tot ketenvorming in retailsector

Stijging online bestedingen consumenten leidt tot ketenvorming in retailsector image

Het groeiende aantal online transacties heeft een grote impact op de manier waarop retailbedrijven opereren. Equinix, aanbieder van interconnectiviteits- en datacenterdiensten signaleert dat retailactiviteiten steeds meer samenkomen in ecosystemen waarin partnerbedrijven elkaar versterken en van elkaar afhankelijk zijn. Om zich hierop voor te bereiden en relevant te blijven, moeten retailers dringend investeren in hun digitale infrastructuur.

De online uitgaven van consumenten in Nederland stegen in 2016 met 23 procent en passeerden voor het eerst de grens van 20 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Met meer dan 170 onderling verbonden datacenters in meer dan 40 markten wereldwijd heeft Equinix een uniek perspectief op retailtrends. Het heeft te maken met ongeveer duizend netwerkserviceproviders, mobiele netwerkoperators en internet-serviceproviders die allemaal het wereldwijde platform Equinix gebruiken om hun diensten aan te kunnen bieden. Al deze partijen ervaren stijgende volumes, met soms extreme pieken zoals tijdens “Black Friday” in de Verenigde Staten (3,45 miljard euro aan online aankopen op 25 november 2016) en “Single’s Day” in China (14,3 miljard euro aan transacties in Alibaba’s webwinkel op 11 november 2016).

Retailbedrijven kijken vanuit verschillende perspectieven naar de commerciële waarde van de historische en nieuwe data die zijzelf beheren en zoeken steeds nadrukkelijker de samenwerking op. Dit betekent dat de retailketen meer intergeconnecteerd (onderling verbonden) raakt. Equinix ziet een groei van activiteiten op gebieden als identity management, user authentication en fraudedetectie, met veel samenwerkingen en onderlinge afhankelijkheden tussen serviceproviders. Dit zal bijdragen aan een ecosysteem met subsegmenten als social mediaproviders, loyalty management-bedrijven, financiële dienstverleners, advertentieplatforms, B2B-betalingsproviders en content caching companies. Verschillende partijen komen in deze keten samen en versterken elkaars capaciteiten en specialiteiten middels interconnectie.

Bedrijven kunnen zich op drie manieren op deze ontwikkeling voorbereiden. Ten eerste door een Interconnection Oriented Architecture (IOA) te implementeren die gericht is op hogere snelheden, betere prestaties en meer veiligheid. Ten tweede door te investeren in het ecosysteem rondom cloud en mobile en deze te verbinden als ware zij onderdeel zijn van de eigen infrastructuur. En ten derde door in te zetten op ecosysteem van digitale betalingen samen met partners en klanten in het datacenter – en zo kosten, latency, time-to-market en downtime omlaag te brengen en veiligheid van transacties over het publieke internet te vergroten.

Dimensie

Michiel Eielts (foto), Managing Director Equinix Nederland, zegt: “Bedrijven in deze markt moeten zich aanpassen aan de veranderende consumentenvraag. De consument vraagt naar een digitale dimensie in de traditionele retailervaring. Zelfs de meest toegewijde online retailers hebben te maken met nieuwe uitdagingen nu de voorheen gescheiden domeinen van elektronische betalingen, mobiele netwerken en cloud samenkomen. De beste plek voor bedrijven is midden in het datacenter, met direct aan de overkant van het gangpad dynamische en innovatieve partners om mee te verbinden en zo capaciteiten sneller te ontwikkelen dan de concurrentie. Meer dan ooit moeten retailbedrijven investeren in hun ketenmogelijkheden.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!