Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2017

32% meer websites gehackt in 2016

Het aantal gehackte websites is in 2016 met 32% toegenomen, meldt Google. Het bedrijf verwacht dat het aantal gehackte in 2017 verder toeneemt. Dit is vooral te danken aan cybercriminelen die steeds agressievere aanvallen uitvoeren en de toenemende hoeveelheid websites waarvan de software niet up-to-date wordt gehouden.

Dit melden Trust & Safety analist Wafa Alnasayan en Webmaster Relations Eric Kuan van Google in een blogpost. Google waarschuwt gebruikers van zijn zoekmachine Google Search in de zoekresultaten voor gehackte websites. Deze websites worden voorzien van de melding ‘This site may be hacked’.

Heroverwegingsverzoek
Beheerders van websites die door Google van een dergelijke melding zijn voorzien kunnen een heroverwegingsverzoek indienen bij het bedrijf, waarna Google de website opnieuw analyseert. Google merkt op dat 84% van de webmasters die een dergelijk verzoek indient erin slaagt de problemen op te lossen en zijn website op te schonen.

Om een dergelijk verzoek in te kunnen dienen moeten webmasters zich echter wel bewust zijn dat hun website door Google wordt aangemerkt als mogelijk gehackt. Webmasters die hun website hebben geverifieerd bij Google’s Search Console ontvangen hiervan automatisch melding. Alnasayan en Kuan wijzen er echter op dat 61% van de webmasters een dergelijke melding niet ontvangt, omdat zij hun website niet hebben geverificeerd bij Search Console. Webmasters wordt dan ook geadviseerd dit zo snel mogelijk te doen.

Vereenvoudigde documentatie
Daarnaast heeft Google de documentatie aangepast die webmasters krijgen aangeboden indien hun website gehackt blijkt te zijn. Deze documentatie is vooral vereenvoudigd, wat Google heeft gedaan na feedback van webmasters. Daarnaast stelt het bedrijf een aantal nieuwe documenten beschikbaar die webmasters meer context moeten geven over de hacks:

Meer informatie is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!