René van Dop: 'Combinatie van on-premise en cloud maakt AXEZ apart'

27-03-2017 | door: Jeroen Bordewijk
Deel dit artikel:

René van Dop: 'Combinatie van on-premise en cloud maakt AXEZ apart'

IT-resellers en applicatieleveranciers die naar de cloud willen en openstaan voor partnerships, zijn van harte welkom bij AXEZ uit Rijswijk. “AXEZ doet zowel on-premise als cloud en we doen dat allebei heel goed”, vindt directeur René van Dop. “In ons datacenter is nog plek genoeg en we hebben een uitstekende begeleiding. Er zijn geen langlopende contracten, dus als het niet meer past, dan kun je als partner zo weer weg.”

“Niets wat wij doen is bijzonder”, is steevast René van Dops antwoord als hem wordt gevraagd wat zo specifiek is aan het AXEZ-portfolio. “Maar de optelsom van onze hoogwaardige kennis en de oplossingen die AXEZ creëert, maakt ons bedrijf wel degelijk apart. De combinatie van onze traditionele on-premise IT met onze eigen datacenterdiensten voor cloud computing, en AXEZ Care voor het beheer over die hele gecombineerde omgeving heen, vind ik bijzonder. En vergeet ook onze langdurige samenwerking met HPE niet. We zijn HPE Platinum Partner; weinig partijen hebben zo'n sterke fundering met een fabrikant, en ook met resellers achter zich.”

De basis die de 'specialist in data- en applicatiebeschikbaarheid' in de aanbieding heeft voor relaties – eindklanten, maar zeker ook IT-resellers en applicatieleveranciers die samenwerking zoeken – is een hybride oplossing. René: “Hybrid infrastructure is het speerpunt voor de komende tijd. Vanuit onze historie hebben we een grote install base van relaties en een rijke geschiedenis met traditionele IT-partners, maar we zien de wereld langzaam verhuizen naar datacenters. Hybride is voor veel van onze klanten een heel bewuste keuze. Soms als een overgangsmodel: dat een klant alvast een deel van zijn data en applicaties in de cloud zet, de rest liever nog even binnenhoudt en rustig afwacht hoe het zich ontwikkelt. Maar een hybride model kan ook een principiële en blijvende keuze zijn. Een klant wil sommige bedrijfskritische processen of bepaalde data intern houden en alleen processen of data buiten de deur stallen als hij zeker weet dat hij daarvan niet direct afhankelijk is. Wel zie ik het percentage on-premise de komende jaren steeds kleiner worden.”

Naar de cloud 

Iedere reseller of applicatieleverancier heeft of krijgt met de cloud te maken. “Maar je moet wel durven”, waarschuwt René. “Ik denk dat veel resellers zich vergissen in de kosten om cloud computing helemaal zelfstandig op te bouwen. Al heb je maar één MKB-klant, je moet hoe dan ook een complete enterprise-omgeving bouwen, bij wijze van spreken. Je begint gelijk groot en je splinternieuwe datacenter staat niet meteen vol. Zo'n investering verdien je de eerste drie jaar niet terug. Bovendien vergt het heel veel tijd om de minimaal benodigde certificeringen ISO9001, ISO27001 en NEN7510 te verkrijgen. De keuze is daarom: doe je het kwalitatief minder of ga je samenwerken? Ons eigen datacenter is groot en schaalbaar genoeg om nog wel even te kunnen doorgroeien met collega-resellers. Als je (eind)klant naar de cloud wil en jij ook, dan ben je hier van harte welkom.”

Resellers moeten bovendien beseffen dat AXEZ ook nog altijd on-premise doet. René: “Juist daarom kunnen we resellers die willen beginnen met clouddiensten heel goed begeleiden. En om het nog laagdrempeliger te maken: al onze contracten zijn per direct opzegbaar. Aan de datacenterkant geldt een pay-per-use model en aan de on-premise kant is alles fixed price, dus geen verrassingen achteraf. Ben je het zat of vind je ons niet meer leuk, dan kan je zo weg.” Het toverwoord is 'samenwerking', volgens René. “Veel mensen in het ICT-kanaal praten over 'partneren', maar slechts weinig partijen kunnen en doen het ook echt. Langdurige samenwerkingsverbanden zijn zeldzaam in de ICT. Er moet vertrouwen zijn en het moet klikken; vertrouwen is op de één of andere manier heel moeilijk. Met onze samenwerking met HPE en met onze langdurige relaties met resellers bewijzen wij dat het wel degelijk kan.”

Hybride resellers

Samenwerking wordt alleen maar belangrijker, vindt René. “Echte hybride resellers zijn er nog niet zo veel. Je bent óf een cloudreseller, dus eigenlijk een serviceprovider, of je bent een traditionele IT-reseller die on-premise installeert en implementeert. Vooral IT-resellers die cloud computing met eigen middelen doen en het hybride model ook echt propageren, zijn zeldzaam. Meestal maken IT-resellers voor hun cloudaanbod gebruik van de diensten van derden. Serviceproviders op hun beurt krijgen te maken met klanten die nog een stukje on-premise hebben, en werken daarom samen met traditionele IT-resellers.”

Om meer samenwerking tussen partners te faciliteren participeert AXEZ actief in het HPE Teaming Programma. René: “Het traditionele 'teaming', dus vanuit de on-premise kant, doen we nu zeven jaar. Er is daardoor een sterke install base en veel ervaring bij resellers om met ons projecten te doen. De komende jaren willen we dit uitbreiden naar clouddiensten, met onze AXEZ Care-diensten daaroverheen. We leveren onze diensten overigens niet white labeled; AXEZ Care blijft echt een dienst van onszelf. En ook op de datacenterdiensten van back-up- en archiveringsspecialist GuardData, die we in 2015 overnamen, kun je geen whitelabel-stickertje plakken. Wij leveren die dienst, dus wij zijn verantwoordelijk.”

Beschikbaarheid

Volgens René van Dop is het in deze tijd cruciaal dat partijen in het kanaal kwalitatief de beste partij zoeken voor wat ze zelf niet (volledig) kunnen. “De basis van cloud is beschikbaarheid en hoe je dat inricht in de vorm van service level agreements (SLA's). Dat is niet eenvoudig. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren en op welk niveau als zich een probleem voordoet? Het lastigste onderdeel van cloudoplossingen is het signaleren van een probleem en het kwalificeren van wat er werkelijk aan de hand is. Een reseller heeft te maken met verschillende leveranciers en de klant heeft on-premise zijn huidige infrastructuur staan en de nodige internetverbindingen. Verbindingen vormen altijd de zwakste schakel bij cloud computing; de toegang is het meest kwetsbaar. Als je dit niet zelfstandig kan, aarzel dan niet om samenwerking te zoeken.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter