Nederland ontwikkelt samen met zes EU-lidstaten een supercomputer
23-03-2017 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nederland ontwikkelt samen met zes EU-lidstaten een supercomputer

Van de tien krachtigste supercomputers in de wereld, staat er geen enkele in een EU-lidstaat. Zeven landen hebben zich vandaag in Rome geëngageerd om daar samen snel verandering in te brengen.

De Verenigde Staten, China en Japan staan verder dan de Europese Unie als het op supercomputers aankomt. High-performance computing is echter belangrijk voor ondermeer wetenschappelijk onderzoek. Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, Italië, Luxemburg en Nederland hebben nu een ministeriële verklaring ondertekend om een inhaalslag te maken. De Europese Commissie hoopt dat andere lidstaten zich snel zullen aansluiten. "Alleen als we samenwerken, kunnen we de achterstand inhalen", zei vicevoorzitter van de Commissie Andrus Ansip, verantwoordelijk voor Digitale Interne Markt.

De ambities zijn niet min. De Europese Commissie vergelijkt het project qua omvang met de Europese vliegtuigbouwer Airbus in de jaren negentig en satellietnavigatieproject Galileo in de jaren 2000. Het plan is om computerkracht te creëren die minstens 1.018 berekeningen per seconde kan maken. Die rekenkracht zal ter beschikking staan van wetenschappers, industrie en overheden in de hele EU.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters