Redactie - 29 maart 2017

CrateDB: schaalbare databank die IoT-toepassingen de baas is

De komende Jaren staat alles in het teken van Internet of Things (IoT). Dit betekent dat databases die deze groei moeten ondersteunen een nieuwe uitdaging hebben. Bestaande relationele databases zijn daarvoor minder geschikt. Crate.io is een in San Francisco gevestigde start-up met wortels in Oostenrijk, die deze uitdaging aan gaat. De Crate database is zeer goed te schakelen en in staat om zelfs de zwaarste IoT-uitdaging aan te gaan.

Dat IoT voor een schier onuitputtelijk datastroom zorgt is inherent aan de toepassing, Sensoren die in real-time data vastleggen (duizenden samples per seconde) produceren met dezelfde snelheid meetdata. Opslaan van die data is een, maar feitelijk wil de klant ook real time analyse. De CrateDB is ontwikkeld om voor dit vraagstuk een oplossing te bieden. Real-time verwerking en analyse van meetdata. In essentie is het een SQL-database met een zoekfunctie op basis van web technologie. Aan de aard van de data worden geen voorwaarden gesteld: zowel gestructureerd als ongestructureerd is welkom aldus Christian Lutz CEO: “Onze database is een unieke combinatie van een open source SQL Database en een NoSQL-architectuur voor real-time machine datamanagement.”

Lutz vervolgt: "Met behulp van CrateDB is het mogelijk meerdere miljoenen records nagenoeg realtime (in de praktijk binnen milliseconden) te verwerken verwerken voor bijvoorbeeld, weergave in een dashboard op basis van web technologie of uiteraard via een gespecialiseerde cliënt. Interessant is dat de Crate.DB alle data, gestructureerd en ongestructureerd in een en dezelfde database zitten. Zelfs blob-data (binary large object) is welkom. De directe toegang tot alle data is gegarandeerd."

Nodes die praten

Het concept van CrateDB gaat uit van gedistribueerde servers, dus nodes die met elkaar praten aldus Luzt: "De schaalbaarheid is bijna oneindig. Gemiddeld zullen gebruikers 10 tot 20 nodes inzetten, maar er is al een proof of concept met 1000 nodes. Hoe meer nodes des te sneller het systeem wordt. Klanten die hun snelheid willen verdubbelen kunnen dat bereiken door het aantal nodes te verdubbelen. Het verloop is lineair, de snelheid houdt gelijke pas met het aantal servers."

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!