Wouter Hoeffnagel - 28 maart 2017

Tweede Kamer getroffen door ransomware

De ICT-infrastructuur van de Tweede Kamer is getroffen door ransomware, een vorm van kwaadaardige software die data en systemen in gijzeling neemt door deze te versleutelen. Inmiddels zouden ‘passende maatregelen’ zijn genomen.

Dit bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer tegenover Tweakers. Details over de besmetting zijn vooralsnog niet bekend. Zo is niet duidelijk om welke ransomware het gaat en is niet duidelijk welke maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de besmetting.

Data versleuteld
De ransomware werd om ongeveer 16:00 uur op maandag 27 maart ontdekt. De malware zou erin zijn geslaagd verschillende bestanden te versleuteling. De ICT-dienst van de Tweede Kamer heeft de e-mail waarmee de ransomware is verspreid geblokkeerd om verdere verspreiding te voorkomen. Ook zijn gebruikers geadviseerd de bijlagen niet te openen.

De storing zou inmiddels grotendeels zijn verholpen. De ICT-dienst heeft back-ups teruggezet van voor de besmetting. Het is niet duidelijk of data verloren is gegaan door de ransomware.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!