‘EU presenteert in juni voorstellen om toegang te krijgen tot versleutelde internetdiensten’
29-03-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

‘EU presenteert in juni voorstellen om toegang te krijgen tot versleutelde internetdiensten’

De Europese Unie komt in juni met voorstellen om het voor opsporingsinstanties makkelijker te maken toegang te verkrijgen tot data van versleutelde internetdiensten zoals WhatsApp.

Dit heeft Eurocommissaris V?ra Jourová bekend gemaakt, meldt Euractiv. Jourová meldt dat de EU drie of vier opties zal voorstellen. Het gaat hierbij onder andere om een voorstel bedrijven te verplichten toegang te geven tot data, ook als deze is versleuteld. Een ander voorstel heeft betrekking op het afsluiten van vrijwillige overeenkomsten met bedrijven. “Op dit moment zijn aanklagers, rechters, politiediensten en opsporingsinstanties afhankelijk van providers die besluiten wel of niet vrijwillig toegang te geven en bewijsmateriaal aan te leveren. Wij kunnen de veiligheid van Europeanen niet faciliteren en garanderen indien we hiervoor afhankelijk zijn van vrijwillige acties”, aldus Jourová.

Al langer willen Europese landen toegang kunnen krijgen tot data van versleutelde online diensten. Zo willen Frankrijk en Duitsland dat aanbieders van internetdiensten moeten voldoen aan dezelfde eisen die al langer worden gesteld aan telecomoperators. De twee landen hebben de Europese Commissie dan ook onder druk gezet maatregelen te nemen tegen versleutelde communicatie.

Terug naar nieuws overzicht
Security