Redactie - 06 april 2017

GridGain verwerkt data in-memory

Sience fiction van vijftig jaar geleden is inmiddels gemeengoed. De smartphone, de zelfrijdende auto, een wereldomvattend netwerk, drones en vliegende auto’s. We kijken er al niet meer van op. Al deze ontwikkelingen hebben een ding gemeen: ze zijn connected en creëren immense hoeveelheden data die als het even kan real time moet worden verwerkt.

GridGain introduceert nu een dataverwerkingssysteem dat geheel in het systeem geheugen (in-memory) van de computers werkt. Ignite is de motor die direct onder de Apache Open Source licentie beschikbaar is gesteld aan de gemeenschap. Klanten van GridGain betalen zoals gebruikelijk in de open source gemeenschap voor de ondersteuning en het maatwerk rond deze snelle motor.

In-memoy database

GridGain CEO Abe Kleinfeld wind er geen doekjes om: “In-memory databases werken waanzinnig veel sneller (tot 5000 keer) dan traditionele databases methgard disk of flash drives. Ignite is de engine en GridGain bouwt op dit fundament verdere tooling die vervolgens aan bedrijven in licentie wordt gegeven. De Professional Edition of Enterprise Edition, worden veel gebruikt en hebben als voordeel dat ze regelmatig en veel sneller dan via de open source gemeenschap van updates worden voorzien. Zo creëert GridGain de meerwaarde voor zijn gebruikers."

Computing

Op dit moment is in-memory computing nog een buitenbeentje maar de overgang van traditionele magnetische en flashopslag naar in-memory is voor veel toepassingen niet meer te stoppen, aldus Kleinfeld. "Daar waar snelle transactief nodig zijn, bijvoorbeeld inde financiële wereld, is in-memory de oplossing. Op dit moment zijn bedrijven zoals, Microsoft, IBM, Apple, Huawei en Siemens al onderdeel van de verzameling betalende klanten. Complexe berekeningen kunnen met gedistribueerde GridGain infrastructuur in dagen in plaats van maanden of nog langer afgehandeld worden."

Abe Kleinfeld vervolgt: “Je kunt GridGain zien als een alternatief voor SAP HANA, niet dat we ons zo positioneren, maar we zijn wel degelijk een open-source alternatief voor dit product. Het gebruik van GridGain is mogelijk zonder de bestaande infrastructuur te ontmantelen, het is dus evolutie en geen revolutie."

Russiche developers

GridGain maakt vooral gebruik van Russische programmeurs. De reden daarvoor is evident. "In Rusland zit heel veel kennis en de ontwikkelkosten zijn aanzienlijk lager dan wanneer de ontwikkeling in Californië gedaan zou worden. Een Amerikaanse programmeur kost al snel 250.000 dollar, een Russische 40.000", aldus GridGain CTO Nikita Ivanov.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!