Redactie - 09 april 2017

Potentially Unwanted Applications malware richt zich met name op Android

Potentially Unwanted Applications malware richt zich met name op Android image

Een recentelijk gehouden onderzoek van SophosLabs heeft uitgewezen dat Potentially Unwanted Applications-malware (PUA’s) voor Windows, Mac en Android zich met name op Android-toestellen richt.

De resultaten van het onderzoek geven tevens aan dat de cybercriminelen PUA’s, programma’s die bijvoorbeeld adware bevatten en ongewenst toolbars installeren, misbruiken om voorbij beveiligingssystemen te glippen en zo toegang tot de Android- en Mac-apparatuur verkrijgen. Windows blijft nog steeds het besturingssysteem waarop criminelen zich richten, maar de ‘grimmigheid’ jegens Android is evident.

“Hoe opener het systeem, des te gevoeliger het is voor malware”, stelt Rowland Yu, researcher bij Sophos. “Malware-schrijvers zien PUA’s als een perfecte manier om securitysystemen te omzeilen en hetzelfde doel te bereiken als met andere malware: geld verdienen.”

Cijfers liegen nooit

De cijfers die door SophosLabs in 2016 zijn geanalyseerd geven het volgende weer:

- Van alles wat Windows heeft aangevallen, waren 6% PUA’s terwijl 95% ‘straight up malware’ was; 
- Van alles wat Android heeft aangevallen, was 74% pure malware en was 25% PUA’s; 
- Tenslotte Mac: daar was malware goed voor 6% en PUA’s voor 94%.

Android-malware nader bestudeerd

In Sophos’ malware forecast die eerder dit jaar verscheen, ontdekten onderzoekers malware die speciaal voor Android-toestellen is ontworpen. Hierbij werden in 2016 meer dan 8.500.000 verdachte Android-applicaties verwerkt. Meer dan de helft was óf malware óf PUA’s (waaronder ook adware). Van de grootste tien malware-families die zich op Android richtten, is Andr/PornClk de grootste (20%).

Hoe te bestrijden?

Ook al blijft Android-beveiliging een heet hangijzer, toch zijn er genoeg maatregelen die je kunt ondernemen om je gedegen te beveiligen:

- Gebruik Google Play Overweeg een Android anti-virusoplossing 
- Vermijd apps met een slechte reputatie 
- Patch vroegtijdig en patch zo vaak mogelijk

Voor Mac wordt aangeraden een real-time anti-virusoplossing te gebruiken of de security-oplossing van Apple zelf. Eenzelfde advies geldt voor malware en PUA’s die zich op Windows richten. Patchen is een voorwaarde maar wees voorzichtig met (het openen van) bijlagen en links die via Outlook binnenkomen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!