Witold Kepinski - 08 april 2017

Digitale Zaken

Digitale Zaken image

De verkiezingen zijn achter de rug en de komende tijd wordt weer een nieuw kabinet gevormd. De redactie van Dutch IT-channel vroeg zich eerder via een online poll af welke partijen zich naar de mening van onze lezers het best voor de Nederlandse IT-business zullen inzetten. Bijna 37,5 procent koos voor de VVD en bijna 18 procent voor D66.

De overige lezers gaven hun stem aan andere partijen. Bijna tien procent vindt dat progressief/linkse partijen (GroenLinks, PvdA en SP) de IT-business ten goede zullen komen. Ruim tien procent van de lezers denkt dat de meer rechtse partijen (PVV, VNL) zich sterk zullen maken voor de IT. Een kleine 8 procent gelooft dat Christelijke partijen (CU, SGP, CDA) zich het meest zullen inzetten voor de IT-business in Nederland. De overige stemmen gingen naar andere (nieuwe) politieke partijen.

Digitale Versnelling Nederland

De komende vier jaar is er naar mijn mening een kabinet nodig dat met enthousiasme de digitale transformatie omarmt en ondersteunt. Bijvoorbeeld door een (ruim) budget vrij te maken voor de Digitale Mainport die Nederland aantrekkelijk maakt voor zowel Nederlandse bedrijven, als voor buitenlandse bedrijven die zich hier komen vestigen en voor grotere werkgelegenheid kan zorgen. Een nauwere samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven is daarbij cruciaal. Een voorbeeld is het investeringsprogramma Digitale Versnelling Nederland (DVN), dat Cisco begin dit jaar lanceerde. DVN heeft als doel om de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij te stimuleren in samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Weliswaar werd DVN vanuit het bedrijfsleven geïnitieerd, maar ook de overheid laat zich hier van haar beste kant zien. MP Mark Rutte zegt door deze samenwerking een versnelling van de digitalisering in Nederland in gang te zetten, als gevolg waarvan ondernemers, burgers, kennisinstellingen en overheden kunnen profiteren van nieuwe applicaties, verdienmodellen en banen.

Digitale infrastructuur 

Volgens het onderzoek ‘Verkiezingsmatrix Digitalisering’ van Nederland ICT zijn het de liberale partijen die zich het sterkst maken voor innovatie door middel van digitalisering. D66 gaat volgens het onderzoek hierbij aan kop. De partij wil dat Nederland digitale koploper in Europa wordt, met de beste digitale infrastructuur en vaardigheden, onder andere ook in het MKB. De VVD komt in dit onderzoek op de tweede plaats als het gaat om innovatie.

Slim

Overigens hebben ook progressieve en Christelijke partijen oog voor de digitale transformatie, aldus het onderzoek van Nederland ICT. Zo maakt bijvoorbeeld de SP zich sterk voor meer digitale vaardigheden, het bevorderen van encryptie, de digitale overheid en slimme energieoplossingen.

Bakas

Hopelijk zal het nieuwe kabinet (nog) meer prioriteit geven aan het versterken van de digitale economie van Nederland. Een en ander vereist een strakke coördinatie. Misschien is het langzamerhand dan ook tijd voor een Ministerie van Digitale Zaken wat al eerder werd gesuggereerd, recentelijk nog (en goed onderbouwd) door trendwatcher Adjiedj Bakas in zijn uittreksel ‘Bescherming’, 10 Ideeën voor de Kabinetsformatie 2017’.

Door: Witold Kepinski, hoofdredacteur Dutch IT-channel

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!