HKU-studenten printen kwalitatief hoogwaardig dankzij Epson
10-04-2017 | door: Redactie
Deel dit artikel:

HKU-studenten printen kwalitatief hoogwaardig dankzij Epson

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) is de grootste kunstacademie van Nederland. Voor de verschillende afstudeerrichtingen heeft HKU een aantal hypermoderne werkplaatsen ingericht, waarvan de Digitale Drukwerkplaats speciaal is bedoeld voor het printen van zeer kwalitatief werk, waaronder foto’s. HKU-alumnus en werkplaatsmeester Bart van der Lee vertelt waarom HKU heeft gekozen voor printers van Epson.

“Of het nu om fotografisch, grafisch of illustratief werk gaat: als studenten de werkplaats binnenlopen, kunnen ze voor allerlei soorten prints bij ons terecht”, vertelt Van der Lee. “Ik geef ze advies over welk papiersoort het meest geschikt is of het beste past bij wat ze willen maken en welke printer ze hier voor kunnen gebruiken.” Toen hij de werkplaats vier jaar geleden overnam, was het een facilitaire voorziening. Onder zijn leiding deden de SureColor-printers van Epson hun intrede. “Er waren op HKU al machines voor standaard prints en deze werkplaats is speciaal bedoeld en gegroeid naar een broedplaats voor studenten die op zoek zijn naar specifieke technieken en de bijbehorende mogelijkheden. Dus toen ik het beheer overnam, ben ik gaan lobbyen voor professionele grootformaat printers van Epson. De Stylus Pro 4900 heeft de afgelopen jaren de belofte meer dan waargemaakt.”

Ongeëvenaarde fotoprints

Toen deze onlangs aan vervanging toe was, klopte Van der Lee bij zijn leverancier Graphicolor aan voor een vervangend model. Deze reseller is gespecialiseerd in onder meer Epson grootformaat printers, cartridges en media en is in staat om voor elke klant een passende oplossing te bieden. Zo ook voor HKU, aldus Van der Lee: “De opvolger van de 4900, de SureColor SC-P5000 is ongeëvenaard als het gaat om het printen van foto’s”, zegt hij. “De printer heeft een ontzettend hoog kleurbereik, zodat studenten op papier dezelfde kleuren zien als wat ze met hun camera vastlegden.”

Daarnaast is de snelheid van groot belang voor Van der Lee, want op HKU is echt sprake van gebruikspieken: zo is in de zomer het pand zes weken gesloten en aan het begin van een blok wordt er ook niet intensief geprint. “Maar naarmate deadlines naderen krijg ik steeds meer studenten over de vloer. Aan het einde van het blok hanteer ik zelfs inschrijflijsten om de drukte aan te kunnen. Om snelheid gaat het ons in principe niet, maar op die piekmomenten is elke seconde winst natuurlijk wel mooi meegenomen.”

Gedetailleerd grootformaat

Voor grotere afdrukken stelt Van der Lee daarnaast de 44-inch SureColor SC-P9000 ter beschikking aan studenten. “Ik heb nog een grootformaatprinter van een ander merk staan, maar die schiet echt tekort als het gaat om gedetailleerde prints. Ik heb daarom een jaar geleden flink gelobbyd voor de SC-P9000, die qua technologie en inktsoorten overeenkomt met de SC-P5000”, zegt hij. “Daardoor zijn studenten bij zowel klein- als grootformaat verzekerd van nauwkeurige afdrukken, en krijgen ze nagenoeg dezelfde kleuren uit de printers.”

Wensen voor de toekomst

“Toen ik hier nog studeerde waren er helemaal geen fotoprinters, dus we hebben in een paar jaar al een flinke slag kunnen maken”, zegt Van der Lee. “Maar natuurlijk zijn er ook nog altijd wensen voor de toekomst. Zo zou ik het liefst op een moment ook beschikken over de SureColor SC-P20000 64-inch printer, zodat ik die haarscherpe prints op nog groter formaat kan aanbieden zonder in te leveren op gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit. Ik houd zelf erg van innovatie, maar voor HKU is het natuurlijk ook erg belangrijk om bij te blijven om aan huidige én toekomstige studenten te kunnen laten zien dat we meegaan met de tijd en investeren in middelen waar zij tijdens hun studie van kunnen profiteren.”

Terug naar nieuws overzicht