Witold Kepinski - 14 april 2017

Centreon IMP maakt IT monitoring mogelijk voor MKB

Centreon IMP maakt IT monitoring mogelijk voor MKB image

Centreon een Franse leverancier van een gelijknamige open source platform voor IT operations Management (ITOM) brengt een versie uit die kleine organisaties met een gering aantal systeembeheerders de mogelijkheid biedt hun voor de bedrijfsvoering vitale IT-voorzieningen te bewaken. Centreon IMP (Instant Monitoring Platform) is beschikbaar voor een bedrag van 175 euro per maand op basis van een online abonnement.

Centreon IMP is afgeleid van Centreon 3.4, een omvangrijk open source monitoring platform, dat door 400 grote organisaties in Frankrijk en daarbuiten wordt toegepast. Met naar schatting 200.000 gebruikers per dag geldt het product als een standaard binnen de monitoring markt. Bij kleine organisaties is noch de mankracht noch de expertise aanwezig om effectief de rijke functionaliteit van monitoring software te benutten. Gemiddeld telt een IT-afdeling van een klein bedrijf minder dan tien medewerkers. Echter ook kleine organisaties zijn voor hun bedrijfsvoering sterk afhankelijk van het correct functioneren van hun IT-voorzieningen. Systeembeheerders moeten proactief kunnen handelen om de totale uitval van IT-componenten te voorkomen. En mochten er toch storingen optreden, dan zullen ze over voldoende informatie moeten beschikken om problemen snel te verhelpen.

Infrastructuur

Centreon IMP laat zich snel en gemakkelijk implementeren binnen een klein bedrijf, waar vaak naast de fysieke infrastructuur in toenemende ook gebruik wordt gemaakt van virtuele IT-diensten, geleverd door cloud leveranciers. Centreon IMP voorziet in alle instellingsvarianten en configuratiescripts die de systeembeheerders via het scherm op een intuïtieve manier activeren. Gebaseerd op de gangbare standaarden van koppelingen en communicatieprotocollen zijn in Centreon IMP een reeks voorgeconfigureerde instructieregels voor de meest gebruikte IT-domeinen samengevat in een catalogus van bijna 170 plugins met bijbehorende functionele pakketten. Elke plugin stelt de waarde van een IT-asset vast vanuit verschillende service controlepunten. Interpretatie van deze waarden resulteren in corresponderende indicatoren van voorgeconfigureerde templates in de pakketten. Op deze manier genereert de software binnen enkele minuten een werkende monitoring omgeving voor ruim dertig IT-domeinen. Naast online ondersteuning biedt het Centreon IMP abonnement toegang tot documentatie en bronnen uit de open source gemeenschap.

Open Source

Centreon, gevestigd in Parijs, is twaalf jaar geleden opgericht door Romain Le Merlus (CIO) en Julien Mathis (CTO). Het bedrijf verleent IT monitoring diensten op basis van open source standaarden, waarmee organisaties kostbare storingen binnen hun IT-infrastructuur kunnen voorkomen. De technologie van Centreon is geïnspireerd op Nagios, een Amerikaanse open source oplossing met een omvangrijke, mondiale gebruikersgemeenschap. Vanwege de aanvullende functionaliteit, schaalbaarheid en gebruiksgemak hebben veel grote organisaties zoals Airbus, Atos, Balore, BT, Kühne Nagel, LVMH, Orange en Thales een voorkeur voor de op commerciële basis geleverde Centreon-variant.

WK

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!