Wouter Hoeffnagel - 15 april 2017

‘NSA kon financiële transacties op SWIFT-netwerk inzien’

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kon financiële transacties bij ruim duizend financiële instellingen in 120 landen wereldwijd monitoren. De focus lag hierbij op het betalingsverkeer in het Midden-Oosten.

Dit blijkt uit documenten die de cybercrimegroepering Shadow Brokers online heeft gepubliceerd, meldt onder andere Ars Technica. Deze groep publiceert al langer informatie over cyberspionageactiviteiten van de NSA. SWIFT is een internationaal netwerk waarmee banken geld naar elkaar kunnen overmaken. Kleinere banken maken hiervoor vaak gebruik van derde partijen. Onder andere ING en ABN AMRO zouden in bepaalde landen gebruik maken van de dienstverlening van dit bedrijf.

Bij deze derden partijen blijkt de NSA te hebben ingebroken. Het gaat hierbij in ieder geval om Eastnets en een Panamees servicebureau dat betalingsverkeer in Aruba en op de Antillen verzorgd. Dit stelde de NSA in staat financiële transacties van een groot aantal financiële instellingen in te zien. De NSA zou het netwerk van Eastnets zijn binnengedrongen via beveiligingslekken in netwerkapparatuur.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!