Gartner: organisaties investeren meer in datacentersystemen en devices
17-04-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: organisaties investeren meer in datacentersystemen en devices

Bedrijven wereldwijd geven in 2017 3,5 biljoen dollar uit aan IT. Dit is 1,4% meer dan in 2016. De groei is echter minder groot dan verwacht, wat vooral te danken is aan de sterke Amerikaanse dollar.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. “De sterke dollar heeft 67% miljard dollar uit onze voorspellingen voor de IT-investeringen in 2017 gesneden”, aldus John-David Lovelock van Gartner. “We verwachten dat deze ongunstige wisselkoersen de omzet van in de VS gevestigde multinational IT-leveranciers onder druk zetten in 2017.”

Investeringen in datacentersystemen nemen toe
Naar verwachting groeien de investeringen in datacentersystemen met 0,3%. Dit is meer dan de krimp die het segment in 2016 liet zien. Gartner wijst echter op afnemende investeringen in de servermarkt. “We zien een verschuiving in wie servers aanschaft en van wie zij deze units kopen”, aldus Lovelock. Enterprises kopen minder vaak servers van traditionele leveranciers en kiezen er vaker voor rekenkracht af te nemen uit de cloud van bedrijven als Amazon, Google en Microsoft.

gartner-it-investeringen-2017.png

Investeringen in devices groeien
De wereldwijde investeringen in devices nemen naar verwachting met 1,7% toe in 2017 en komen uit op 645 miljard dollar. Dit is vooral te danken aan een sterke groei van het aantal verkochte mobiele telefoons en een lichte groei van het aantal verkochte printers, PC’s en tablets. In 2016 kromp dit segment nog met 2,6%. De groei is vooral te danken aan opkomende economieën, waar de gemiddelde verkoopprijs van mobiele telefoons stijgt. Ook gebruikers die hun iPhone vervangen en de 10-jarige verjaardag van de iPhone hebben volgens Gartner een positieve impact op het segment.

Het tabletsegment laat opnieuw een forse krimp zien. Dit is vooral te danken aan gebruikers die het vervangen van hun tablet uitstellen. Ook de verkoopcijfers van desktop PC’s en laptops lopen terug. Wel verwacht Gartner dat zakelijke upgrades naar Windows 10 voor enige groei kunnen zorgen in deze markt. De wereldwijde markt voor IT-diensten laat in 2017 een groei van 2,3% zien. Dit is minder dan de 3,6% groei die het segment in 2016 doormaakte.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters