NCSC waarschuwt voor impact kwantumcomputers op veiligheid encryptie
17-04-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NCSC waarschuwt voor impact kwantumcomputers op veiligheid encryptie

De komst van kwantumcomputers kan grote gevolgen hebben voor organisaties die werken met versleutelde gegevens. Zo is het mogelijk met behulp van kwantumcomputers gegevens te ontsleutelen die beveiligd zijn met de meestgebruikte vormen van cryptografie. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft daarom een factsheet opgesteld om organisaties te helpen zich hier tegen te wapenen.

Het NCSC waarschuwt dat gegevens die momenteel nog voldoende beveiligd zijn, dit na de komst van de kwantumcomputers niet meer zijn. Dit brengt flinke risico’s met zich mee. Zo kunnen kwaadwillenden nu versleutelde gegevens ontscheppen, met als doel deze in de toekomst met behulp van een kwantumcomputer te ontsleutelen.

Organisaties moeten daarom nu alvast een actieplan opstellen, stelt het NCSC. Dit actieplan moet duidelijk maken binnen welke tijdlijn maatregelen genomen moeten worden om gegevens tegen kwantumcomputers te beschermen. Om hierbij te helpen heeft het NCSC een factsheet opgesteld. Deze factsheet is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security