Redactie - 20 april 2017

Huawei: Efficiënter gebruik van spectrum maakt meer mensen bereikbaar

In Europa is 4G een groot succes en heeft iedereen inmiddels een mobiele telefoon. Maar slechts 80% van de wereldbevolking is aangesloten. Daar is dus nog veel te winnen, emerging markten (ontwikkelingen gebieden) zijn nog steeds goed voor 25% van de industriële business aldus Huawei.

Om de resterende 20% (1,7 miljard mensen) van de mensheid ook aan de mobiele telefoon te krijgen, is het volgens Huawei nodig in rurale gebieden netwerken uit te rollen en vooral betaalbare toestellen beschikbaar te stellen. De helft van de mensen heeft enkel toegang tot GSM (2G), ook daar valt nog veel te winnen. Aan de andere kant is het succes van 4G zo groot dat operators juist snel het spectrum voor 2G en 3G tot een minimum terug willen brengen.

Infrastructuur

Alex Zhang (foto), vice president GSM & UMTS & CDMA Marketing Wireless Product Line bij Huawei stelt dat er nog meer uitdagingen zijn: "Traditionele opstelpunten (zendlocaties) worden over een lange tijd afgeschreven, dat resulteert in een termijn van tientallen jaren. Om de dynamiek in de markt te krijgen moet dat aanzienlijk omlaag, tot bijvoorbeeld 5 jaar. Dit is mogelijk door minder land te huren en slimmere opstelpunten te bouwen in bestaande infrastructuur zoals straatverlichting en op de gevels van bestaande gebouwen. Multisector oplossingen maken de infrastructuur nog efficiënter waardoor de kosten al in twee jaar terug te verdienen zijn. De concrete doelstelling is daarmee de return of investment (ROI) te reduceren van 5 naar 2 jaar."

Netwerken

Een oplossing die hierbij helpt is GU@5MHz aldus Zhang. "Het is een nieuwe technologie die binnen een klein stukje spectrum (5 MHz) zowel GSM- als UMTS-services te gebruiken. Door slechts 5 MHz te claimen, blijft er veel spectrum over voor MBB-services. Het gereserveerde U900 spectrum is een laagfrequente 3G band, die bij een 4/4.5 G-netwerk gebruikt kan worden voor de circuit switched fall back (CSFB) voor spraakservices. Een aantal operators maakt hier inmiddels al gebruik van. Dankzij deze aanpak gebruikt bijvoorbeeld het 4G netwerk van Turk Telecom, de 800, 1800, en 2600 MHz frequentiebanden, naast de UMTS 2100 MHz band (U2100) en de GSM 1800 MHz band (G1800)."

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!