Cloud storage vormt het nieuwe slagveld in de cloud prijzenoorlog
21-04-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Cloud storage vormt het nieuwe slagveld in de cloud prijzenoorlog

Al langer is een prijzenoorlog gaande in de cloud wereld. Waar providers voorheen voornamelijk met de tarieven voor virtuele machines concurreerden, verschuift de nadruk nu naar object storage. Naar verwachting is dezelfde ontwikkeling de komende 18 maanden zichtbaar bij andere diensten, voornamelijk bij databases.

Dit blijkt uit de Cloud Price Index van 451 Research. Het onderzoeksbureau wijst erop dat cloud providers traditioneel de prijzen van virtuele machines verlaagden in een poging hun producten extra onder de aandacht te brengen en zich te onderscheiden van concurrenten. Momenteel dalen de tarieven voor object storage echter in iedere regio. In de afgelopen twaalf maanden zijn de tarieven met 14% gedaald. Ter vergelijking: in dezelfde periode zijn de tarieven voor virtuele machines met 5% gedaald.

‘Object storage wordt mainstream’

451 Research wijt de verschuiving vooral aan het volwassen worden van de markt. Daarnaast wordt cloud native ontwikkeling in toenemende mate omarmd en neemt het vertrouwen in het cloud model verder toe. Jean Atelsek, analist van de Digital Economics Unit van 451 Research, stelt dat de prijzenoorlog het mainstream worden van object storage reflecteert.

Een veel gehoorde bewering is dat cloud providers VM’s tegen of zelfs onder de kostprijs aanbieden. Dit spreekt 451 Research tegen. Cijfers van het onderzoeksbureau wijzen uit dat marges op VM’s tenminste 30% bedragen. Ook stelt 451 Research dat er weinig data is die suggereert dat de cloud zich al heeft ontwikkeld tot commodity. Analisten verwachten dan ook dat prijzen een relatief kleine rol zullen spelen in het selecteren van cloud diensten door klanten, al willen eindgebruikers uiteraard wel een redelijke prijs betalen.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud