Cloud applicaties eisen consistent snelle storage

26-04-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Cloud applicaties eisen consistent snelle storage

De cloud werkt als een enorme groeiversneller voor software-aanbieders. Er is dan ook een buitengewoon concurrerende industrie ontstaan van bedrijven die software as a service (SaaS) aanbieden. Het gaat om bedrijfskritische toepassingen die altijd vlekkeloos moeten draaien, snel toegankelijk zijn voor heel veel gebruikers tegelijk én ook nog goedkoop zijn. Het zijn ook toepassingen die specifieke eisen stellen aan hun dataopslag. 

SaaS-aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond. Zij groeien met zo’n 30 tot 40 procent per jaar. Niet vreemd, want zij bieden hun klanten meer efficiëntie en flexibiliteit voor bedrijfstoepassingen die overal vanuit de cloud te gebruiken zijn. En zonder gedoe, want de klant hoeft zich geen zorgen meer te maken over het beheer van de toepassingen. SaaS-aanbieders stellen daarom hoge eisen aan de infrastructuur voor cloudtoepassingen – en dus ook aan de storage.

Realtime concurrentievoorsprong
De belangrijkste eisen voor storage zijn dat deze zeer betrouwbaar is, heel snel kan worden benaderd en gegevens compact worden opgeslagen. Bovendien moet de storage-infrastructuur schaalbaar zijn, weinig onderhoud vergen en voortdurend up-to-date gehouden worden, zonder de operatie te verstoren. Daarom staan opslagmedia op basis van flashtechnologie hoog op de wensenlijst van SaaS-aanbieders. Die stelt hen in staat om hun klanten toegevoegde waarde te bieden en zich zo te onderscheiden van de grote, mondiale cloudaanbieders. 

Gijs Geurts, directeur van softwareontwikkelaar Workstreampeople: ‘Om applicaties voor duizenden klanten in goede banen te leiden hebben we gewoon het beste van het beste en snelste van het snelste nodig. Dat kan alleen als alle onderdelen supersnel zijn. Niet alleen de software, maar ook de storage en de infrastructuur.’ 

Workstreampeople biedt onder meer een op Microsoft-gebaseerde kantooromgeving in de cloud waar klanten zich op kunnen abonneren. Het bedrijf koos voor een flash storagesysteem van Pure Storage, dat data zeer efficiënt wegschrijft. Daarbij gaat de verwerking van lees- en schrijfopdrachten zo snel, dat klanten een realtime-ervaring hebben. Het opslagsysteem zorgt voor de consistent hoge performance, óók als de werklast toeneemt.

Minimaal beheer
Vertraagt een upgrade van de storage-infrastructuur de realtime-ervaring van klanten? Niet als het upgraden gebeurt zonder dat iemand er wat van merkt. Bijkomend voordeel is dat het makkelijk is om op te schalen als het nodig is. Dat de prijs voor flash daalt, is dan mooi meegenomen. SaaS-aanbieders die hun infrastructuur op flashtechnologie bouwen, realiseren een concurrentievoorsprong. Dat besef leeft bijvoorbeeld bij de IT-dienstverlener NEH Group, die onder meer Cloud- en uitwijkdiensten aanbiedt. Directeur Gerrit Kroes: ‘Performance en klanttevredenheid zijn key voor ons. Ook een lage beheerlast is heel belangrijk. Daarom nemen we afscheid van onze hybride storageomgeving en standaardiseren helemaal op all-flash van Pure Storage.’

Service providers zijn meestal technisch gedreven organisaties. Door snelle groei is hun infrastructuur complex, waardoor er veel mensen nodig zijn om alles in de lucht te houden. Vereenvoudiging van die infrastructuur kan dus veel tijd en geld besparen. Met het juiste ‘smart’ storagesysteem is een halvering van de totale eigendomskosten (aanschaf plus onderhoud en beheer) haalbaar en een aanzienlijke vermindering van de beheerinspanningen. De vrijgekomen tijd kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het ondersteunen van business innovatie en digitale transformatie. Ideaal is als de kosten van storage op dezelfde manier voorspelbaar zijn als voor de cloud en dat er niet om de zoveel jaar een compleet nieuw opslagsysteem moet worden aangeschaft. Dat betekent dat de componenten van het systeem ‘on the fly’ vervangen moeten kunnen worden en dat elke aangeschafte terabyte aan opslag ook in de toekomst ingezet kan blijven worden.

Snelle ontwikkelomgeving
Waar SaaS-aanbieders tot slot kritisch naar kijken, is de snelheid waarmee zij nieuwe diensten en functies kunnen ontwikkelen, testen en aanbieden. Wie over een snelle ontwikkelomgeving beschikt, kan ook snel inspelen op klantwensen en -verwachtingen. Ook bij de NEH Group speelt dit laatste. Het bedrijf wil continu innoveren en met nieuwe diensten komen. Zo is er voor ERP-applicaties een zeer efficiënte en flexibele ontwikkel-, test- en acceptatie-omgeving (OTA) nodig. Gerrit Kroes: ‘We kunnen nu binnen enkele minuten een OTA-omgeving inrichten. Als het moet vier omgevingen naast elkaar, maar dan zonder dat je daarvoor ook vier keer extra opslagcapaciteit nodig hebt. Hiermee steken wij positief af ten opzichte van andere aanbieders in onze sector. We kunnen dit zeer snel en heel kosteneffectief aan onze klanten aanbieden, een geweldig businessvoordeel voor ons.’ 

Voorsprong houden
IT-kosten van een aanbieder van clouddiensten zijn hoog en hun marges dun. Daarom heeft een klein verschil in de IT-kosten uiteindelijk een groot effect op de omzet van de aanbieder. Die kleine verschillen zitten bijvoorbeeld in het verlagen van een aantal basiskosten voor storage, zoals efficiëntere opslag, zeer lage beheerlast en compactere systemen. Zo is er voor all flash-systemen minder ruimte in het datacenter nodig is, wat direct kosten bespaart. En ook de energiekosten gaan omlaag. Met all-flash kan je als SaaS-aanbieder groeien zonder dat de kosten voor storage evenredig toenemen. Bovendien is het beheer ervan zo eenvoudig, dat alle aandacht kan gaan naar waar het uiteindelijk om draait: innovatie zodat de SaaS-aanbieder zijn klant meer waarde kan bieden.

Door: Theo van Teylingen, Regional Director Benelux

Terug naar nieuws overzicht
Cloud