Data Science kent meerdere lagen en elke laag vraagt om zijn eigen specialist

12-05-2017 | door: Dick Schievels
Deel dit artikel:

Data Science kent meerdere lagen en elke laag vraagt om zijn eigen specialist

Data Science kent meerdere lagen en elke laag vraagt om zijn eigen specialist. Dit zegt Joost Afman (foto) van Data Science Lab.

Afman. “Je hebt allereerst de Data Scientist zelf. Dat is veelal een academisch geschoold iemand die thuis is in de data-algoritmes en daaraan kan sleutelen om zaken bij te sturen. Dan heb je de Data Engineer, die de data uit de databases haalt, een ‘data lake’ creëert en applicaties aan elkaar knoopt, zodat uiteindelijk de Data Scientist ermee aan de slag kan. En dan heb je natuurlijk aan de outputzijde nog de gebruiker – wij noemen dat de Data Science Citizen – die met zo’n Data Science-omgeving om moet kunnen gaan.”

De trechteraanpak (Afman hanteert de term ‘Data Science-funnel’) die Data Science Lab. propageert, sluit hierop aan. “Het begint meestal met een klant die bijvoorbeeld zegt: ik wil mijn data beter benutten om mij scherper te differentiëren van mijn concurrent. Bij de beantwoording van die vraag zou allereerst zo’n Data Science Citizen een grote rol kunnen spelen. Die beschikt over de juiste businesskennis, snapt wat in Data Science wel en niet kan, en is prima in staat om een business-case samen te stellen. Vervolgens kan de Data Engineer zijn taak vervullen, waarna de Data Scientist met zijn algoritmes aan de slag kan, om uiteindelijk de uit de data geëxtraheerde kennis weer terug te koppelen naar de Data Science Citizen, die het verworven inzicht aan de business overdraagt.”

Lees hier het hele interview met Joost Afman van Data Science Lab.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

data, Big Data