Copaco en HPE belichten kansen in de digitale transformatie

03-05-2017 | door: Witold Kepinski

Copaco en HPE belichten kansen in de digitale transformatie

Copaco organiseerde op 19 april het evenement ‘Transforming IT’, in het Nationaal Militair Museum in Soest. De focus lag op de transformatie van IT-oplossingen in de komende jaren, in het tijdperk van de digitale transformatie.

Copaco en Hewlett Packard Enterprise (HPE) legden samen met Microsoft en backup-specialist Veeam uit hoe resellers naast HPE server-, networking- en storageoplossingen een eigen toegevoegde waarde kunnen bieden aan klanten, zoals met software en 'as-a-service' diensten. Acteur, spreker en trouwambtenaar Dirk Zeelenberg, onder meer bekend van de series All Stars en Divorce, sprak vanuit zijn ervaring in de entertainment business over hoe je moet transformeren en omgaan met veranderingen. “Verandering maakt vaak weerstand los, maar is ook een belangrijke basis voor succes.”

De kansen van cloud

Ruim honderd resellers werden op het ‘Transforming IT’ event verwelkomd door Harold Bax (Business Director Business Development bij Copaco) en Marco Lesmeister (Director Channel, SMB & Service Provider Sales van HPE). Lesmeister deed de strategie van HPE uit de doeken. “De focus van HPE ligt op hybrid IT, intelligent edge en services. Cloud kun je vandaag de dag vergelijken met een datacenter; je weet alleen niet waar het staat. Voor resellers is cloud zowel een uitdaging als een kans. Resellers kunnen in de cloud alle zaken voor hun klanten volledig implementeren en beheren. HPE ziet voor business partners grote kansen in hybrid cloud, vooral op het gebied van services. Ook HPE intelligent edge networking is een kans; nog maar weinig spelers hebben dergelijke oplossingen op de markt gebracht. Je kunt er bijvoorbeeld IoT-oplossingen mee bouwen.”

Volgens Lesmeister zijn hiervoor bij resellers wel investeringen nodig. ”Bouw altijd verder aan nieuwe kennis binnen je bedrijf. De IT-business is anders dan tien jaar geleden.”

Innovatie

Harold Bax beaamt de woorden van Lesmeister. “De ontwikkelingen gaan snel en de inspanningen om dit bij te houden zijn groot. Kennis delen en samenwerken kan daarbij uitkomst bieden”. 

Transformatie naar cloudoplossingen heeft impact op je bedrijf en met name op de bedrijfsprocessen en de mensen. Transformatie is dus innovatie.

Volgens Bax biedt de IT-transformatie voor resellers zowel uitdagingen als kansen. “Als je kijkt naar de demografische cijfers dan wordt er in de komende decennia een tekort aan arbeidskrachten verwacht. Dit remt de productiviteit en daarmee economische groei. 

Er tekent zich langzaam al een tekort af aan gekwalificeerde IT-ers. Voor veel bedrijven gaat dit op termijn een uitdaging worden. Met cloud oplossingen en hyper converged systems kan IT makkelijker worden uitbesteed en kunnen standaard IT taken worden geautomatiseerd. 

IT-bedrijven kunnen andere bedrijven helpen dit toekomstige tekort aan arbeidskrachten op te vangen door het ontwikkelen van slimme oplossingen als Internet of Things, Big Data, Kunstmatige Intelligentie, Robotisering en Cloud. 

Business kansen

Hoe helpt Copaco resellers verder in het tijdperk van de digitale transformatie? Bax: “Wij zijn continue bezig met het uitbreiden van ons aanbod met nieuwe producten en oplossingen op het gebied van Internet of Things, Big Data, Kunstmatige Intelligentie, Robotisering en Cloud. In het verlengde daarvan organiseren wij met grote regelmaat kennissessies, trainingen en workshops waarbij we kennis delen.

Onze eigen IT systemen worden continue doorontwikkeld zodat ook de nieuwe bedrijfsprocessen zoals provisioning en billing naadloos integreren met de bestaande bedrijfsprocessen van onze partners.

En als laatste brengt de supply chain van cloud diensten voor alle schakels in de keten een behoorlijke juridische complexiteit met zich mee. Standaard leveringsvoorwaarden voldoen hier niet meer. Zonder sluitende overeenkomsten tussen alle schakels in de keten heeft een overeenkomst met een eindklant geen waarde. Ook in dit opzicht ontzorgen wij waar mogelijk.

We zijn historisch gezien vooral bekend als distributeur van producten, maar we willen vooral een partner zijn voor gezamenlijk succes door het leveren van expertise en resources aan partners die daar op enig moment behoefte aan hebben; “Experts as a Service” zeg maar. 

Dienstverlening is een steeds belangrijker onderdeel van ons totale producten- en dienstenaanbod. Slimmer werken betekent niet alleen automatiseren maar kan ook betekenen dat je bepaalde taken of bedrijfsprocessen gaat uitbesteden omdat het geen kerntaak, omdat het goedkoper en efficiënter kan of omdat de expertise niet aanwezig is. Daar spelen ons 2tCloud platform, onze professional services en Yours fulfilment services op in. Ons doel is om de beste totaaloplossingen te kunnen aanbieden, eventueel in samenwerking met (andere) partners.”

As-a-service

Een andere trend volgens Bax is dat organisaties vaker kiezen voor as-a-service modellen. “Steeds meer Nederlandse organisaties gebruiken IT-as-a-Service oplossingen. Bij zowel resellers als eindgebruikers groeit nu ook de belangstelling voor Hardware-as-a-Service. Je betaalt dan een maandbedrag voor je hardware, in plaats van in één keer een volledig aankoopbedrag. Het grote voordeel voor eindgebruikers is dat ze niet in één keer een grote investering hoeven te doen.”

Software Defined, HyperConverged, Hybrid IT en Cloud

Tijdens het ‘Transforming IT’ event werden de business mogelijkheden van het HPE-portfolio belicht, in het bijzonder intelligent edge networking (voor IoT en Big Data) en de Synergy composable infrastructure, die legacy en nieuwe IT-mogelijkheden zoals cloud beheert als één omgeving.

Ton Pieter Lenderink (Business Manager Servers Nederland bij HPE), Remco Lommerde (HPE) en Ruud van der Meer (Product Manager bij Copaco) gaven een overzicht van de kansen met HPE Software Defined, HyperConverged, Hybrid IT en Cloud. Ze vertelden over het speciale programma voor het MKB (SMB-programma) en over de tools die HPE voor dat marktsegment beschikbaar heeft. Het publiek – de aanwezige resellers – hoorden bovendien wat HPE Financial Services voor hen kan betekenen, in een snel groeiende markt waarin (MKB-)klanten steeds vaker per maand willen betalen.

Storage

Bart Verberne (Business Consultant bij Copaco) en Dave Smissaert (Partner Business Manager bij HPE) vertelden over de kansen die het HPE Storage portfolio biedt. Het portfolio is uitgebreid met verschillende productintroducties, zoals de MSA 2042, Storevirtual SVC 3200 en 3PAR Flash Arrays. Deze nieuwe HPE-oplossingen zijn voorzien van Veeam backup software, waardoor klanten zijn verzekerd dat hun data beveiligd en beschikbaar is.

Networking

Bert Leegwater (Country Manager Aruba, a Hewlett Packard Enterprise Company) zei dat bij HPE door de overname van Aruba een zeer compleet assortiment is ontstaan, dat klaar is om een nog sterkere positie in de markt te veroveren. Pijlers hierin zijn het Mobile First Portfolio, Aruba Campus Switching en de managementsoftware-oplossingen Intelligent Management Center, Clearpass en Airwave.

Services

Matthijs Verdam (Business Development Manager bij HPE) en Noud van Rensen (Account Manager bij Copaco) vertelden de resellers dat de markt steeds meer gericht is op het leveren van complete (totaal)oplossingen, bestaande uit zowel hardware als diensten. HPE biedt daarbij verschillende supportvormen, van warranty tot pro-active care en installation & startup. Beide sprekers legden uit hoe tools als de Copaco Vendor Support en Professional Services resellers kunnen ontzorgen.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud