Red Hat schetst visie voor bedrijven die met Ansible automatiseren

05-05-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Red Hat schetst visie voor bedrijven die met Ansible automatiseren

Red Hat, leverancier van opensourceoplossingen, heeft zijn visie gedeeld voor met Ansible geautomatiseerde bedrijven. Ansible is het high-performance en agentless opensourceframework voor IT-automatisering.

Ansible is een opensource-automatiseringstechnologie voor het beheer van schaalbare IT-omgevingen. Het is specifiek ontwikkeld voor eenvoudige implementatie en gebruik, en is ’s werelds meeste populaire opensource-IT-automatiseringstechnologie. Het Ansible-opensourceproject heeft meer dan 2.400 unieke contributanten, bijna 30.000 commits en een wereldwijde gebruikersgroep. In 2015 werd Ansible door Red Hat overgenomen met als doel gebruikers te helpen de kosten en complexiteit te verminderen van het implementeren en beheren van cloud-native en traditionele applicaties in hybride cloudomgevingen.

Automatisering bevordert innovatie
Automatisering verandert gehele industrieën en creëert innovatiemogelijkheden voor bedrijven en consumenten. Auto’s bijvoorbeeld vertegenwoordigen een meer holistische benadering van automatisering dan oorspronkelijk gepland. Navigatiesystemen, cruisecontrol en rijbaansensoren maken zelfrijdende auto’s mogelijk. Retailers richten zich op geautomatiseerde distributiecentra, veranderen daarmee de supply chain en creëren concurrentievoordeel. De elektronicabranche beweegt zich steeds meer weg van geïsoleerde toepassingen voor verlichting, alarmsystemen of thermostaten naar omvangrijke automatiseringsoplossingen voor het huishouden.

Tegelijkertijd heerst in alle branches een toenemende druk sneller te innoveren. IT-architecturen veranderen om ze geschikt te maken voor de nieuwste technologieën. Dit maakt ze concurrerend, maar zorgt ook dat ze de noodzakelijke legacy systemen kunnen ondersteunen. Het resultaat zijn vaak complexe, van elkaar gescheiden systemen die over private clouds, publieke clouds en on-premise installaties verspreid zijn. De complexiteit van moderne multi-cloudomgevingen kan zeer uitdagend zijn en zonder automatisering is het vaak onmogelijk om deze innovatie bevorderende omgevingen te beheren. Tot op heden werd automatisering over het algemeen beperkt ingezet. Van elkaar gescheiden teams gebruiken eigen tools voor ieder beheerdomein en gebruiken ze slechts in afgebakende gebieden. Het potentieel en de meerwaarde van automatisering worden daardoor drastisch beperkt.

‘Bedrijfsbrede automatisering is noodzakelijk’
Gartner zegt over de noodzaak om bedrijfsbreed automatisering te implementeren het volgende: “Groei bevorderen en tegelijkertijd de kosten verlagen, is voor digitale bedrijven een must. Dit is geen gemakkelijke taak voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de IT-infrastructuur en operations. De oplossing is automatisering. Het voordeel is onweerstaanbaar – automatisering verbetert verantwoording, efficiëntie en voorspelbaarheid terwijl kosten worden bespaard en risico’s verminderd. De vraag luidt daarom waarom bedrijven daar niet verder mee zijn. Tot nu toe was automatisering deterministisch en werden enkel individuele, manuele stappen of processen geautomatiseerd om kosten te verlagen en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Deze benadering had weliswaar voordelen, maar heeft niet tot schaalbaarheid of kostenbesparingen geleid.”

Red Hat’s visie voor bedrijfsbrede automatisering
Red Hat is van mening dat automatisering een noodzakelijk en strategisch onderdeel is voor innovatie en digitale transformatie. Moderne, dynamische omgevingen vereisen een nieuw soort beheeroplossing waarmee de snelheid, schaalbaarheid en stabiliteit van de gehele IT-omgeving verbeterd kunnen worden. Een groeiend aantal organisaties wereldwijd standaardiseert op Ansible als automatiserings-framework. Door Ansible-automatisering op te nemen in het portfolio – waaronder Red Hat Enterprise Linux, het Red Hat OpenStack Platform, Red Hat OpenShift, Red Hat Storage en zijn beheeroplossingen - biedt Red Hat bedrijven een strategische automatiseringstechnologie.

Om deze visie tot leven te brengen, kondigde Red Hat vernieuwingen in haar beheerportfolio aan. Ze integreren de automatisering van Ansible om bedrijven te ondersteunen bij de transformatie van hun IT-operations, en creëren een systeem voor organisatiebrede automatisering, waarmee het IT-personeel zich kan bevrijden van routinematige taken en zich kan concentreren op waardevolle innovatie.

  • Door Ansible-automatisering te integreren in het voorspellende analyse- en actionable intelligence-platform Red Hat Insights, maakt Red Hat de geautomatiseerde uitschakeling van kritische veiligheidsrisico’s mogelijk door het dynamisch genereren van Ansible Playbooks.
  • De nieuwste versie van Red Hat CloudForms is de eerste benadering voor multi-cloudbeheer, die op Ansible-automatisering is gebaseerd. Het biedt native ondersteuning voor Ansible Playbooks en vergemakkelijkt het beschikbaar stellen van IT-diensten in clouds. Gebruikers kunnen een breed scala aan richtlijnen en processen automatiseren zonder dat daarvoor programmeercodes of scripts geschreven moeten worden.

Meer integraties op komst
In de komende maanden zal Red Hat Ansible in nog meer producten uit zijn portfolio integreren om de automatisering van enterprise-IT te ondersteunen. Red Hat Training voor Ansible, inclusief het Red Hat Certificate of Expertise in Ansible Automation, is wereldwijd voor klanten beschikbaar en genereert veel interesse. Op dit moment zijn er in meer dan 40 landen Ansible-automatiseringsexperts door Red Hat gecertificeerd. Bovendien werkt Red Hat Consulting samen met klanten aan de invoering en integratie van Ansible-automatisering waarmee ze gestandaardiseerde centrale automatiseringsmethoden kunnen ontwikkelen, bedrijfswaarde genereren en een fundament voor DevOps leggen.

Terug naar nieuws overzicht