Redactie - 14 mei 2017

SDN en NFV veranderen het netwerk: hoe gaat het verder?

Software defined networking (SDN) en network function virtualization (NFV) zijn twee van de meest ontwrichtende technologieën in onze industrie. Ze geven organisaties een controle als nooit te voren, management over hun netwerk en de mogelijkheid om netwerkfuncties uit te rollen wanneer nodig. Met SDN en NFV kunnen bedrijven profiteren van een verbeterde eenvoud, wendbaarheid, flexibiliteit en gebruikservaring. Maar zijn bedrijven wel klaar voor SDN en NFV? En wat is de staat van de markt vandaag?

De status quo
Het is duidelijk dat SDN en NFV echt geweldige ontwikkelingen zijn en dat ze snel een vaste plaats krijgen in netwerkstrategieën, aangezien ze grote voordelen op zowel korte als lange termijn bieden. Maar in eerste instantie, zoals met elke nieuwe technologie, is het belangrijk om de juiste resources, infrastructuur en vaardigheden te hebben om het uitrollen zo makkelijk mogen te maken en om maximaal van de voordelen te kunnen genieten.

De huidige marktschattingen variëren, maar het is niettemin duidelijk dat SDN en NFV een gestage groei tegemoet gaan. In haar laatste “NFV Hardware, Software, and Services Annual Market Report”, voorspelt IHS Markit een groei van 42 procent CAGR tussen 2015 en 2020, met een gecombineerde omzet voor SDN, NFV en andere “next-generation” netwerkinitiatieven van meer dan 15 miljard dollar per jaar in 2020.

Veranderende netwerken vergen aangepaste vaardigheden
Deze verstoring van het traditionele netwerk zal ook zijn invloed hebben op personeel, want men moet over de juiste vaardigheden beschikken als men SDN en NFV overweegt. Traditionele netwerkbeheerders bijvoorbeeld, zullen moeten omschakelen van de command line en programmeren naar een browser en een Graphical User Interface (GUI) om de netwerkfuncties en resources te managen en toe te kennen.

De focus van de beheerders zal waarschijnlijk verschuiven van een Command Line Interface (CLI) op apparaatniveau naar een veel grotere reikwijdte die het hele netwerk beslaat en een veelvoud aan functies inhoudt, waaronder beveiliging, verkeersoptimalisatie en monitoring. Als gevolg hiervan kan het zijn dat netwerkbeheerders zich moeten herscholen om het omvangrijker verantwoordelijkheidsgebied het hoofd te kunnen bieden in zowel de functionele als de geografische omvang ervan zullen toenemen. Standaardisatie van configuraties en veiligheidsbeleid zijn van groot belang, wil de transitie slagen. Dit is iets dat organisaties met zorg zullen moeten managen om ervoor te zorgen dat ze de juiste technische vaardigheden in huis hebben.

SDN en NFV veranderen het netwerk, maar hoe behaalt u het maximale rendement?
Een van de doelen van SDN en NFV is om ICT-teams in staat te stellen diensten te introduceren op een snellere en meer geautomatiseerde manier, en netwerkresources op gezette tijden te kunnen beperken, uit te breiden en aan te passen naargelang de specifieke taken. Het eindresultaat een verbeterde en consistente quality of experience (QoE), waar en wanneer eindgebruikers dat willen.

Flexibiliteit is belangrijk. De niet aflatende groei van de cloud, mobile, Big Data en IoT binnen organisaties behoeft netwerken die slim en rekbaar genoeg zijn om al deze digitale transformatie-initiatieven te ondersteunen. Eind vorig jaar introduceerde Orange bijvoorbeeld haar Easy Go Network: een SDN-aanbod in 75 landen en dat ontworpen is om bedrijven te helpen om virtuele netwerkfuncties aan te bieden aan hun filialen middels een eenvoudig portaal en een plug-and-play-router.

SDN uitrollen in een wide area network (WAN) geeft de filialen de kans om maximaal te profiteren van de flexibiliteit die het systeem biedt. Daar komt bij dat SDN en NFV belangrijke eerste stappen zijn richting Network as a Service (NaaS). Hieronder enkele tips om het maximale uit uw inspanningen te halen.

1.     Weet wat u wil.
In het begin mikte men met SDN op datacenters, maar inmiddels erkennen organisaties de voordelen van SDN en NFV in het bedrijfs-WAN. Vraag uzelf af wat u nog nodig heeft. Wilt u verdeelde of gecentraliseerde controlelagen? Wilt u bijkomende SDN-applicaties introduceren zoals analytics en packet monitoring? Bepaal wat u wilt bereiken en wat u er voor wilt gebruiken, bepaal de objectieven en rol dan pas uit. Begin met standaardisatie.

2.     Hanteer vanaf dag één sterke veiligheidsregels.
Door een aantal VNF’s uit te rollen die functioneren als “security-controls” bent u voor het hele netwerk verzekerd van een constant veiligheidsniveau. De gecentraliseerde aard van SDN zorgt dat u alle security-software up-to-date kan houden over alle sites heen; en middels dat gecentraliseerde formaat kunt u ook controle te hebben over alle security tools.

3.     Ervaring is belangrijk.
U moet altijd trachten te werken met een partner die de nodige software-kennis combineert met een gedetailleerde kennis en ervaring met netwerken.

4.     Maak een stappenplan.
Met SDN in het WAN kunt u profiteren van de voordelen van zowel automatisering als het vereenvoudigde management dat SDN biedt. Het heeft ook invloed op andere bedrijfseigen ICT-trends, zoals SaaS, private cloud, Bring Your Own Device (BYOD), mobiliteit en andere. Het gebruik van deze tools in het WAN kan leiden tot  betere connectiviteitskwaliteit, hogere  beveiligingsniveaus, lagere latency, een grotere betrouwbaarheid en goede ondersteuning voor meerdere apparaten op elke locatie. Ga dus voor u van start gaat, eerst plannen wat u met SDN wilt bereiken, welke tools en systemen u van plan bent te introduceren en hoe en door wie deze beheerd moeten worden.

5.     Maak uw organisatie klaar voor NaaS.
Er bestaan al veel XaaS (anything-as-a-service) diensten die functionaliteit, flexibiliteit en kostenreductie kunnen bieden, met name op applicatie- en serverhosting-gebied. Network as a Service (NaaS) is de volgende stap. Bedrijven zullen alsmaar meer nieuwe diensten moeten toelaten en activeren op hun netwerk, met name voor diensten van derden en verbeterde netwerkfaciliteiten voor gebruikers. Nu SDN en NFV het pad aan het effenen zijn voor on-demand netwerkfuncties, zal NaaS de ICT-afdelingen in staat stellen minder tijd te hoeven spenderen aan netwerk- en datacenter management. Dit geeft hen dan weer meer tijd om de bedrijfsproductiviteit en klantbeleving te verhogen.

SDN en NFV bieden veel potentieel aan organisaties die afhankelijk zijn van hun netwerk. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn alvorens die eerste stap voorwaarts te nemen en dat u daarbij alle stappen doorloopt om dat succesvol te doen. Alleen met een goed gedefinieerde strategie, de juiste bouwstenen en een efficiënt en doordacht operationeel framework kan het echte potentieel van SDN ontdekt worden.

Door: Marcel van Wort, ICT-consultant bij Orange Business Services 

SDN voorziet organisaties van real-time overzicht en controle over hun end-to-end ICT-systemen en biedt een flexibele methode om netwerkcapaciteit en -functionaliteit op- of af te schalen op basis van behoefte. Lees hier hoe SDN uw organisatie en business kan helpen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!