Wouter Hoeffnagel - 14 mei 2017

Kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar om startups op weg te helpen

Het Kabinet stelt jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar voor investeerders die financiering verlenen aan startups. Met deze regeling kunnen startups in hun eerste groeifase makkelijker aan de benodigde financiering komen. Deze durfinvesteerders worden door ook wel ‘Business Angels’ genoemd. Door deze partijen te ondersteunen wil eht kabinet startups helpen sneller een volgende stap te zetten.

Dit heeft Minister Kamp van Economische Zaken bekend gemaakt tijdens het begin van de Week van de Ondernemer in Utrecht. Uit cijfers van onderzoeksbureau Genome blijkt dat er 2.300 tot 3.500 startups in Nederland zijn, die samen goed zijn voor een waarde van 12,9 miljard euro. Minister Kamp: “Durfinvesteerders zijn van vitaal belang voor ons investeringsklimaat en voor onze economische groei. Business Angels zijn bereid te investeren in een risicovolle fase van een onderneming en helpen met hun netwerk en expertise startups hun activiteiten uit te bouwen. Het kabinet wil de circa 3000 Business Angels ondersteunen bij hun investeringen in deze innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Ik ben dan ook blij dat we door samen te werken in een SEED Capital-regeling 10 miljoen euro per jaar kunnen investeren in de bedrijven van de toekomst.”

Samen investeren in startups

De jaarlijkse investering van 10 miljoen euro is onderdeel van de bestaande SEED Capital-regeling. Met deze regeling ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal. De overheid verstrekt binnen deze regeling een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan fondsen waarin twee Business Angels actief zijn. In dit fonds leggen deze durfinvesteerders minimaal hetzelfde bedrag in. Met dit kapitaal kunnen deze Business Angels investeren in startups. Binnen de SEED Capital-regeling zijn in 11 jaar tijd 59 van deze startersfondsen opgericht, waaruit meer dan 300 technostarters kapitaal hebben gekregen.

De regeling voor startups is onderdeel van de extra kabinetsinvestering van 52 miljoen euro per jaar per 2017, gericht op de stimulering van snelgroeiende innovatieve bedrijven. De overheid stelt per 1 januari 2017 ook 29 miljoen euro beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Oprichters van startups zijn hierdoor niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000 euro, maar mogen de eerste drie jaar het minimumloon uitkeren. Hierdoor hebben de startups meer geld over voor investeringen in hun onderneming.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!