Wouter Hoeffnagel - 15 mei 2017

Van Den Ban Autobanden kiest voor flash storage

Van Den Ban Autobanden kiest voor flash storage image

Van Den Ban Autobanden BV (VDB) kiest voor dubbel uitgevoerde een FlashArray//M20 van Pure Storage, met elk 15 terabyte opslagcapaciteit. Daarnaast is een driejarig onderhoudscontract afgesloten. De oplossing is geïmplementeerd door Pure Storage partner Rhodix IT Services BV.

VDB is één van de grootste Nederlandse distributeurs van autobanden. Het bedrijf is in 1970 opgericht, heeft ongeveer 300 werknemers en met een hoofdvestiging in Hellevoetsluis. Samen met Inter-Sprint (Moerdijk) is VDB de grootste groothandel op de vervangingsmarkt in Europa. VDB heeft 1,6 miljoen banden op voorraad en opereert internationaal. Het assortiment loopt uiteen van banden voor personenauto’s tot banden voor terreinwagens en vrachtwagens. VDB voert ongeveer 30 merken waaronder Continental, Michelin, Pirelli en Goodyear. Het mission statement van VDB is ‘Your Total Tyre Supplier’ waarmee het aangeeft een langdurige relatie met zijn klanten na te streven. Paradepaardje van VDB is een door Vanderlande Industries gebouwd logistiek systeem, inclusief state of the art magazijn. Dit vrijwel geheel geautomatiseerde systeem is goed voor maar liefst 6,5 miljoen uitgeleverde banden per jaar. De logistiek wordt grotendeels door het eigen transportbedrijf Pregon afgehandeld.

Witte schermen

De IT infrastructuur is in 2011 van HP overgezet op vijf Dell servers, gekoppeld aan een enkelvoudige EqualLogic storageomgeving. Alles geheel binnen de eigen muren. De VDB applicatieomgeving is volledig Microsoft geschoeid en bestaat in de kern uit een Axapta (MS Dynamics AX) ERP-omgeving op een SQL Server database. Hiermee worden de kernprocessen als magazijn/distributie- en handelsactiviteiten bediend. Vanwege de grote IOPS behoefte draaide en draait deze omgeving op een speciaal hiervoor bestemde fysieke server. Hierop zijn 140-150 gebruikers via fat clients aangesloten. De overige servers zijn via VMware vSphere/vCenter gevirtualiseerd en bedienen alle overige kantoorapplicaties.

De Axapta/SQL Server omgeving vertoonde sinds 2010 in toenemende mate kuren. De load voor het systeem nam sterk toe omdat, behalve het hoofdkantoor van VDB, achtereenvolgens ook de regiokantoren alsmede de buitenlandse vestigingen hierop werden aangesloten. Gecombineerd met een jaarlijkse omzetgroei en een gestage groei van het aantal gebruikers leidde dit er bij piekbelastingen toe dat gebruikers werden geblokkeerd. Hun schermen werden wit. Veel voorkomend waren wachttijden van vijf minuten of meer, als een bepaald proces echt moest worden afgemaakt. Na een lange zoektocht door diverse externe SQL specialisten, “een hels karwei”, aldus Arthur van Hooijdonk (werkzaam bij Van den Ban Group), werden diverse fouten in de databasestructuur en code gevonden en vervolgens hersteld. De performance van de database verbeterde daardoor weliswaar, maar niet genoeg.

Storagepool

Een tweede probleemveld manifesteerde zich gaandeweg bij de IT-infrastructuur. Door de enkelvoudige opzet (‘single point of failure’) en dus het ontbreken van een uitwijkomgeving waren technieken zoals snapshotting en replicatie niet mogelijk. Voorts was het erg bewerkelijk om storage aan (nieuwe) taken toe te wijzen. Daarbij liep vanaf 2014 volgens systeembeheerder Emiel Groenendijk het EqualLogic disk storagesysteem ook langzaam maar zeker ‘vol’. De oplossing lag voor de hand: een extra EqualLogic erbij plaatsen en de twee in één storagepool consolideren. Dat pakte echter anders uit. Door een verkeerde configuratie kwam er van synergetisch teamwork weinig terecht, de performance liep zelfs terug. De twee systemen werden daarop weer gescheiden. Het nieuwe, snellere systeem werd dedicated aan de Axapta/SQL gekoppeld, terwijl het oudere systeem alle overige kantoorapplicaties moest ondersteunen.

Stroperig

Ondanks alle maatregelen die VDB in zowel de database als de infrastructuur doorvoerde bleef de performance voor de gebruikers volgens van Hooijdonk en Groenendijk niet optimaal: de IT-beleving was te ‘stroperig’. Daarom werd de knoop doorgehakt om de gehele infrastructuur te vervangen. Groenendijk heeft vervolgens in 2015 een leveranciersselectie uitgevoerd en storage- en server-oplossingen van onder andere HP, Lenovo, Dell en Pure Storage bekeken. Via zusterbedrijf Inter-Sprint kwam hij in contact met Pure Storage partner Rhodix IT Services BV uit Veldhoven. Rhodix is IT-partner voor Inter-Sprint en verantwoordelijk voor het beheer van hun Oracle ERP-omgeving. Het bedrijf is een Unix & Linux specialist voor het grotere midden- en kleinbedrijf. Rhodix heeft 15 werknemers en ruim 20 jaar ervaring met IT-infrastructuren. Het levert 24/7 support en verzorgt IT-projecten en is gecertificeerd Pure Storage partner.

Groenendijk: “In december 2015 zijn we met Rhodix om tafel gaan zitten en hebben onze eisen en wensen geïnventariseerd. De nieuwe infrastructuur moest in twee datacenter locaties meteen dubbel worden uitgevoerd zodat er eindelijk een veilige uitwijkoplossing kon worden gerealiseerd. Uiteraard wilden we een veel hogere performance en capaciteit om de groei van de business eenvoudig te kunnen blijven opvangen. Daarnaast moest de storage genoeg ingebouwde disaster recovery functionaliteiten hebben.”

All-Flash het enige antwoord

De Dell servers heeft VDB vervolgens vervangen door aanzienlijk snellere Lenovo systemen; daar zijn er per infrastructuur nu nog maar drie van nodig. Ook werd meteen de virtualisatielaag naar VMware vSphere 6.0 vernieuwd in combinatie met nieuwe vSwitches. Voor de storage trok Groenendijk al snel de conclusie dat alleen een all-flash oplossing het goede antwoord op de eisen en wensen zou zijn. Via Rhodix kwam hij uit op Pure Storage. In nauwe samenspraak koos men voor een FlashArray//M20 met elk 15 terabyte opslagcapaciteit inclusief een driejarig onderhoudscontract. Vanwege het nieuwe tweede datacenter als uitwijklocatie is de FlashArray//M20 configuratie uiteraard dubbel besteld. Groenendijk over de voordelen van de dubbele opzet: “Door snapshotting houden wij de uitwijkomgeving zo goed mogelijk synchroon. Op het moment dat locatie A onverhoopt uitvalt hebben wij de complete omgeving binnen een acceptabele tijd op locatie B draaien, met minimaal verlies van data, capaciteit of performance.”

Ontzorgen

Partner Rhodix heeft de implementatie van de FlashArray//M20’s voor zijn rekening genomen, volgens Rhodix projectmanager Ben Wismans was dat een klusje van slechts twee uur. VDB heeft begin 2e kwartaal 2016 zelf de datamigratie gedaan en het beheer meteen in handen van Rhodix gelegd. Groenendijk samenvattend: “We wilden in deze zaken ontzorgd zijn. Rhodix heeft specialisten die er alles vanaf weten en er voor zorgen dat de FlashArray//M20 blijft performen. De tijd die hierdoor nu voor onze eigen beheerafdeling vrijkomt gaan we benutten voor andere projecten zoals een geplande verhuizing van onze datacenters, we kunnen meer toekomstgericht gaan werken.”

De FlashArray//M20 systemen zijn goed voor 150.000 IOPS, een grote vooruitgang vergeleken met de 3000 IOPS van EqualLogic. Met de FlashArray//M20 wordt voorts een gemiddelde datareductie 3.5:1 bereikt, terwijl de gemiddelde latency naar 0,5ms terugliep. Groenendijk: “Wij hebben voor een all-flash oplossing gekozen omdat we niet meer tegen een performanceplafond willen stoten. Daarom hebben we de FlashArray//M20 meteen op 15 terabyte gedimensioneerd. Bijkomend voordeel is dat Pure Storage het ons mogelijk maakt deze configuratie in de toekomst automatisch aan de verdere groei van de business te kunnen aanpassen.”

Blokkerende processen

De grotere capaciteit en hogere performance hebben uiteraard evidente voordelen aan de gebruikerskant. Van Hooijdonk: “We hebben hier vrijwel geen last meer van hangende processen. Door de aard van Axapta/SQL Server zal je echter altijd wat lastige momenten houden. Bijvoorbeeld als een tabel in de database voor de uitvoering van een bepaald proces voor andere gebruikers tijdelijk geblokkeerd wordt. Die blokkeringen duren echter nu veel korter zodat de gebruikerservaring hier aanzienlijk beter is geworden. Dat geldt ook voor alle overige kantoorapplicaties: die gaan nu gemiddeld een factor 4 sneller. Ook voor onze klanten is de situatie veel beter geworden, er zijn vrijwel geen wachttijden meer. Ze kunnen veel makkelijker en sneller in het systeem kijken. We hoeven nu niet meer bang te zijn dat de IT onze groei belemmert, die is juist een enabler geworden. VDB kan groeien door Pure Storage en wordt tegelijk ontzorgd. Als we een nieuwe dienst willen opzetten, dan kan dat gewoon. Ik ben een tevreden mens”, aldus een enthousiaste Arthur van Hooijdonk.

Organisatie

Van den Ban Autobanden BV

Toepassing

  • Database – Centrale Microsoft Axapta/SQL Server ERP/database omgeving op fysieke server
  • VSI – alle overige kantoorapplicaties worden door 3 VMware gepoolde servers bediend
  • Gebruikersomgeving – 60 fat clients

Uitdaging

  • Performance, stabiliteit en bedrijfszekerheid van de storage- server infrastructuur moesten omhoog zodat de IT ook op langere termijn de businessgroei kan blijven faciliteren.

IT-transformatie

  • ERP/database verwerking is factor 4 sneller en veel stabieler geworden.
  • Datareductie gemiddeld 3.5:1.
  • Latency gemiddeld 0,5ms.
  • IOPS gemiddeld 5000-6000.
  • Disaster recovery geregeld.
  • Kantoor applicaties veel sneller, ‘snappy’ gebruikerservaring gerealiseerd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!