Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2017

23% meer gebruikte ICT-apparatuur verkocht

Bedrijven en consumenten stappen steeds vaker over op gebruikte ICT-apparatuur. Infotheek meldt de verkoop van gebruikte hardware als pc’s, notebooks en schermen in 2016 met 23 procent te hebben zien stijgen. Ze doen dit vanwege de positieve impact op het milieu, omdat ze er geld mee besparen en omdat ze inzien dat gebruikte apparatuur niet onderdoet voor nieuwe. Een nieuwe trend is het gebruik van refurbished laptops en tablets in het voortgezet onderwijs.

Dat blijkt uit de jaarcijfers 2016 van het Leidse IT-bedrijf Infotheek Group, Europees marktleider op het gebied van gebruikte hardware. Circulaire ICT raakt steeds meer ingeburgerd en deze ontwikkeling zorgt derhalve voor spectaculaire groei. Het bedrijf sloot 2016 af met een omzet van 352 miljoen euro, behaald in 14 Europese landen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal medewerkers steeg naar 560 personen, verspreid over 21 vestigingen. Recent maakte Infotheek bekend Scholten Awater over te nemen, waardoor de totale omzet stijgt naar bijna 600 miljoen euro.

Goedkoper dan nieuw

Infotheek Group koopt en verkoopt al 25 jaar computerapparatuur in alle stadia van de levensduur van het product. Dat kunnen zo goed als nieuwe producten zijn die retour zijn gekomen bij webshops en daar dus niet nogmaals kunnen worden verkocht, maar ook 'refurbished' producten, waaronder het kwaliteitskeurmerk ‘Approved Selection’. Dit is gebruikte hardware die waar nodig technisch en cosmetisch is opgeknapt en na een kwaliteitscontrole weer de markt op gaat.

Circulaire IT staat volgens Infotheek Group steeds hoger op de agenda. Jordy Kool, CEO van Infotheek Group, wijst erop dat circulaire IT een positieve impact heeft op de economie, innovatie, milieu en de lokale arbeidsmarkt. “Zowel bij consumenten als op de zakelijke markt zien we steeds vaker dat klanten beseffen waar de winst zit: niet alleen in de portemonnee, maar ook in de bijdrage die ze aan de circulaire economie leveren”, aldus Kool. “Daarnaast vindt men het steeds vaker minder belangrijk om op het meest recente model van een pc, laptop of tablet te werken.”

Ouder model

De grootste groei vond plaats bij pc's en laptops (39 procent) en netwerkproducten (67 procent). Ook gebruikte Apple-producten als iPhones en Macbooks werden in 2016 veel meer verkocht. Niet alleen zijn de apparaten goedkoper, ook is er steeds minder verschil tussen een nieuw type computer, tablet of telefoon en zijn voorganger. Dit maakt het volgens Infotheek aantrekkelijker een gebruikt ouder model aan te schaffen. 

In 2017 verwacht Infotheek een sterke toename te zien in de verkoop van laptops en tablets voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het computerlokaal van vroeger bestaat niet meer en leerlingen moeten tegenwoordig steeds vaker zelf voor een laptop of tablet zorgen. Voor veel ouders is dit een kostbare uitgave. Infotheek speelt hierop in door scholen te helpen een ‘educatiestore’ op te zetten waar leerlingen en ouders een laptop of tablet aan kunnen schaffen. Aan het einde van de opleiding koopt Infotheek de apparatuur vervolgens weer terug. Voor 2017 verwacht het bedrijf een verdrievoudiging van het aantal scholen ten opzichte van vorig jaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!