F-Secure lanceert SENSE voor beveiligen van IoT-apparatuur

19-05-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

F-Secure lanceert SENSE voor beveiligen van IoT-apparatuur

F-Secure levert het apparaat dat het huiselijke Internet of Thing (IoT) beschermt tegen dreigingen van buitenaf. F-Secure SENSE combineert een veilige wifi-router met een security-app en bescherming vanuit de cloud.

Eind 2017 zullen consumenten zo’n 5,2 miljard apparaten met internet hebben verbonden, voorspelt Gartner. Eind 2020 zal dat aantal naar verwachting ruim verdubbeld zijn tot 12,8 miljard. Veel van deze apparaten hebben toegang tot de intiemste aspecten van ons leven. Consumenten maken zich zorgen over hoe zij zich kunnen beveiligen tegen de risico’s waar zij bijna iedere dag over lezen. Helaas krijgen ze weinig of geen geruststelling van de makers van deze IoT-apparaten.

De wet van Hypponen

F-Secure Chief Research Officer Mikko Hypponen (foto) vreest dat de makers van netwerkapparaten voor thuis dezelfde fouten maken die we twintig jaar geleden al hebben opgelost voor de PC-markt. Makers weigeren security als prioriteit te stellen, zelfs nu de acceptatie van slimme apparaten groter wordt en hun kwetsbaarheden exponentieel toenemen.

In zijn vele lezingen over de hele wereld waarschuwt Mikko vaak dat het IoT een groot gevaar is voor internet zelf. Hij probeert consumenten bewust te maken van de wet van Hypponen, die luidt: “Zodra een apparaat de beschrijving ‘slim’ krijgt, is het kwetsbaar”.

Drie beveiligingstechnologieën

Ondanks de risico’s bieden slimme apparaten mogelijkheden om woningen comfortabeler, aangenamer en duurzamer te maken. Daarom biedt SENSE bescherming voor dergelijke apparaten door de volgende drie beveiligingstechnologieën met elkaar te verweven:

  • De SENSE-router vervangt alle beveiligingsproducten in huis om alles te kunnen beschermen tegen virussen en hackers, van desktop computers tot en met telefoons en van slimme televisies tot en met babyfoons. 
  • De geavanceerde SENSE security-app beheert het SENSE-netwerk en biedt extra security-functionaliteit voor bescherming onderweg.
  • De SENSE-cloud gebruikt de nieuwste kunstmatige intelligentie om dataverkeer van en naar het thuisnetwerk te observeren en te beschermen tegen IoT-risico’s en hacken.

Iedere dag nieuwe ontwikkelingen

“Het is een inspirerende tijd voor F-Secure en voor de IoT-beveiligingsindustrie,” zegt Perttu Tynkkynen, F-Secure Vice-President Direct Consumer Sales & Marketing. “Bijna iedere dag zijn er nieuwe ontwikkelingen. We verwachten al heel snel na de introductie van SENSE regelmatige updates met nieuwe security features, zodat consumenten te allen tijde beschermd zijn tegen zich immer ontwikkelende dreigingen.”

F-Secure levert SENSE in eerste instantie rechtstreeks aan klanten en vervolgens aan de tweehonderd breedband- en mobiele internetleveranciers wereldwijd die F-Secure’s beveiligingsproducten al aanbieden.

Prijs en beschikbaarheid

F-Secure SENSE is te koop op F-Secure.com en bevat hardware, software en een jaarabonnement voor 199 EUR. Daarna kan het abonnement per maand worden verlengd voor 9,90 EUR per maand. SENSE is verkrijgbaar in de volgende landen: Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen, Verenigde Staten en Zweden. Meer landen zullen volgen. Vanaf juni 2017 worden de apparaten en software uitgeleverd.

Terug naar nieuws overzicht