Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2017

ACM onderzoekt dienst Datavrije Muziek van T-Mobile

ACM onderzoekt dienst Datavrije Muziek van T-Mobile image

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een nieuw onderzoek naar de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile. De toezichthouder gaat onderzoeken of deze bundel in strijd is met de wet.

Dit bevestigt een woordvoerder van de ACM aan Telecompaper. Datavrije Muziek is een dienst waarbij het dataverkeer van bepaalde muziekdiensten buiten de databundels van klanten valt. Dit wordt ook wel zero-rating genoemd. Deze praktijk is volgens de Nederlandse wet verboden, maar worden de Europese wetgeving rond netneutraliteit wel toegestaan.

De dienst is eerder onderzocht door de rechtbank in Rotterdam, die bepaalde dat de dienst niet in strijd is met de wet. De rechtbank oordeelde hierbij dat de ACM de dienst had moeten toetsen aan de Europese wetgeving in plaats van de Nederlandse Telecommunicatiewet. De ACM kondigt aan dit met behulp van een nieuw onderzoek nu alsnog te willen doen. Overigens heeft de ACM nog niet bekend gemaakt of het in beroep gaat tegen de eerdere uitspraak van de rechtbank in Rotterdam, die stamt uit april.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!