Redactie - 23 mei 2017

Eerste blockchain boek voor Europarlementariër Marietje Schaake

Eerste blockchain boek voor Europarlementariër Marietje Schaake image

Tijdens een druk bezocht symposium over Blockchain Organiseren is het eerste boek, met de gelijknamige naam, uitgereikt aan Europarlementariër Marietje Schaake, binnen haar partij verantwoordelijk voor onder andere de Europese Digitale Agenda. 

Sinds het fakenews van Trump, de wereldwijde ransomware-aanvallen (WannaCry) en bijvoorbeeld de toenemende aandacht voor de macht van de ‘big five’ (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft), neemt het belang van Blockchain Organiseren toe. Blockchain heeft de belofte in zich om meer impact op ons leven te krijgen dan internet. Om deze belofte verder te onderzoeken is door Paul Bessems en Walter Bril het boek: ‘Blockchain Organiseren: fundamenten voor een nieuwe sociaaleconomische orde’, geschreven.

Tijdens het symposium is vanuit verschillende perspectieven naar het thema gekeken. Zo gaf NHTV-directeur Leo Kemps zijn visie op Blockchain Organiseren in relatie tot onderwijs. Een belangrijke vraag was bijvoorbeeld: “Hoe zorgen we ervoor dat onze studenten deze nieuwe manier van denken en organiseren overnemen, verder gaan ontwikkelen en toe gaan passen?”

Daarna ging ICTU manager Eric Brouwer in op de vraag wat Blockchain Organiseren kan betekenen voor de overheid in relatie tot burgers. ICTU is een organisatie die zich onder andere bezig houdt met het organiseren van data en informatie tussen overheid en burger. Specifieke aandacht was er voor de gedistribueerde datanutsvoorziening ‘Discipl’. Het idee is dat data, net als water, uit de kraan komt en dat je data maar op één plaats hoeft te bewaren. Niet bezit van data wordt belangrijk, maar toegang tot.

Shujohn Achmed, Business Concepts Developer bij Cegeka, gaf zijn kijk op Blockchain Organiseren vanuit het perspectief van het bedrijfsleven. Het DNA van Blockchain Organiseren zegt eigenlijk dat we steeds minder gecentraliseerde en egocentrische organisaties nodig hebben en we steeds meer van mens tot mens zaken kunnen doen, zonder tussenkomst van bedrijven.

Na de pauze ging Berenschot consultant Nanning de Jong in op de rol die experts en consultants kunnen spelen bij het verder ontwikkelen en toepassen van Blockchain Organiseren. Ook gaf hij een korte toelichting op wat blockchain nu eigenlijk is, welke problemen je ermee kunt oplossen en welke specifieke toepassingen je er mee kunt maken. Een van de oplossingen waar Berenschot bijvoorbeeld aan werkt is het sneller uitvoeren van subsidieaanvragen. 

Ten slotte ging Caesar directeur Theo de Wolf in op de veranderende rol van ITbedrijven door Blockchain Organiseren. Hij benadrukte het belang van innoveren en samenwerken met stakeholders. Blockchain Organiseren is niet iets wat je binnen de muren van je bedrijf doet, maar binnen een business-ecosysteem. Caesar organiseert regelmatig innovatie-avonden met klanten. Zo is daar het idee ontstaan om samen met een klant, Avio-Diepen, onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor dit bedrijf. Avio-Diepen houdt zich onder andere bezig met de levering van onderdelen voor de vliegtuigindustrie. Dit moet veilig plaatsvinden en alle transactie moeten op een betrouwbare manier vastgelegd worden.

De conclusie van de middag was dat Blockchain Organiseren, mits goed toegepast voor veel veranderingen kan gaan zorgen voor zowel burgers, bedrijven als overheden. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!