Veeam is best vernieuwend vanwege zijn focus op Always-On en Availability

30-05-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Veeam is best vernieuwend vanwege zijn focus op Always-On en Availability

Op 16 t/m 19 mei heb ik VeeamON mogen bezoeken, een jaarlijkse evenement van de bekende virtuele Backup oplossing van Veeam. Met een kleine 3.000 bezoekers, meer dan 100 presentaties en circa 100 exposanten. Stond Veeam met name bekend als virtuele backup oplossing, tegenwoordig heeft Veeam het over ‘Always-On Availability’ solution.

Wat is de VeeamON conference?

Als pionier van Availability nodigt Veeam jaarlijks partners, media, analisten en klanten uit om Availability echt te ervaren tijdens de VeeamON Conference die dit jaar plaatsvond in New Orleans (USA). Op deze conferentie werden alle moderne beschikbaarheidsoplossingen gepresenteerd, waarmee diensten zonder problemen te leveren zijn.

VeeamON is een wereldwijd evenement voor cloud-diensten en IT- infrastructuur industrie. Een jaarlijks event in de USA wat een paar dagen duurt. Waar thought leaders, bestuurders, techneuten etc. bij elkaar komen om te begrijpen hoe alle digitale technologieën in elkaar passen om onze huidige wereld en onze toekomst vorm te geven.

Dag 1 - Partnerdag

VeeamON werd afgetrapt met een Partnerdag. In de hoofdrol stond Peter McKay, Co-CEO & President van Veeam, die vertelde over de digitale reis en een 24/7 'Always-On' tijdperk waar we allemaal mee te maken hebben. Hij gaf ons ook inzicht in hoe Veeam een rol speelt bij het helpen van deze industrieën om aan deze behoeften c.q. noodzaak te voldoen. Peter vertelde ook over de winstgevendheid, het marktaandeel en de groei van Veeam, die allemaal prima waren.

Danny Allan, Vice President, Cloud & Alliance Strategy, sprak over de klanten van Veeam die steeds meer naar de Multi Cloud of Hybrid Cloud omgevingen gaan. Waar men zeker rekening houdt met het doel om de beschikbaarheid van alle diensten op alle infrastructuur 100% mogelijk te maken. Veeam blijft haar leiderspositie versterken in de Back-up als Service (BaaS) en Disaster Recovery als Service (DRaaS) markten met 100% partner model.

De lijst met aankondigingen op de eerste dag van de conferentie was best lang, dus hier een paar van de nieuwe features die voor met name Managed Services dienstverleners interessant zijn:

 • Migrating, Managing and Protecting Public Cloud (AWS, Microsoft Azure and other): workloads, fysieke servers en endpoints met Veeam Availability Console en Veeam Agents;
 • Protecting Enterprise Mission-Critical Applications with Veeam CDP and vCloud Director Integration: voor sterk verbeterde Disaster Recovery as a Service (DRaaS) capabilities;
 • Tape as a Service: om klanten te helpen te voldoen aan de eisen voor archivering en retentie;
 • Microsoft Office 365 with Multi-Tenancy: multi-repository en automation capabilities in Veeam Backup for Microsoft Office 365.

Dag 2

Op de tweede dag waren meer dan 3.000 personen aanwezig bij VeeamON 2017 in New Orleans. De dag begon met een general session, verdeeld in twee delen. Eerst presenteerde Co-CEO en president Peter McKay en Veeam mede-oprichter Ratmir Timashev onze digitale toekomst.

De presentatie was een overzicht van Veeams innovatieve producten, die allemaal zijn ontworpen om beschikbaarheid te waarborgen voor de Hybrid Cloud.

Vervolgens presenteerde het Veeam Evangelist Team en Global Product Marketing VP John Metzger dat Availability meer is dan een woord. De sessie omvatte de volgende aankondigingen:

 • Built-in management for Veeam Agent for Linux and Veeam Agent for Microsoft Windows
 • NAS backup support for SMB and NFS shares
 • Scale-Out Backup Repository — Archive Tier
 • Veeam CDP (Continuous Data Protection)
 • Additional enterprise scalability enhancements
 • Primary Storage Integration — Universal Storage Integration API
 • DRaaS enhancements (for service providers)
 • Veeam Availability for AWS (een Cloud-native, agentless backup en beschikbaarheid oplossing om AWS applicaties en data te beschermen en te herstellen)
 • Veeam Agent for Microsoft Windows Gebaseerd op Veeam Endpoint Backup Free en bevat twee edities - werkstation en server. Met deze oplossing is er bescherming voor zowel werkstations als Windows-fysieke servers.

Dag 3

Dit was alweer de laatste dag van VeeamON 2017. Wat een geweldige ervaring en leuk om oude bekenden te zien in New Orleans en nieuwe mensen te leren kennen.
De dag begon met een general session van de Veeam Global Cloud Group VP Paul Mattes en het Veeam Evangelist Team, die Veeams visie voor een Multi-Cloud Future presenteerde. Vervolgens spraken twee speciale gasten, Microsoft CTO Mark Russinovich SVP en Bill Philbin GM van Data Center Infrastructure Group van HPE.

Dag 3 ging ook over de langdurige alliantie tussen Veeam en Microsoft. Hieronder een korte beschrijving van de belangrijkste aankondigingen:

 • Veeam Disaster Recovery in Microsoft Azure is een hot VeeamON onderwerp. Het combineert Veeam Direct Restore met Microsoft Azure (in Veeam Availability Suite) om de continuïteit en beschikbaarheid van critical workloads met on-demand DR in de Cloud.
 • Native Support for Cloud Object Storage (Azure Blob) in Veeam Availability Suite v10. . Veeam kondigde nieuwe Scale-Out Backup Repository (SOBR) support voor Cloud Object Storage als een Archive Tier uitbreiding. Deze nieuwe functionaliteit, opgenomen in Veeam Availability Suite v10, maakt het mogelijk om Veeam-back-ups te archiveren naar Azure Blob-opslag.
 • Veeam Agent voor Microsoft Windows. Was groot nieuws bij VeeamON. Het biedt functies en mogelijkheden om de beschikbaarheid van Windows fysieke servers, werkstations en endpoints te borgen, evenals Windows-workloads in Azure.

Break-out sessies

Ik heb verschillende break-out sessies bijgewoond maar de What's new in v10: A Deeper Dive break-out sessie van Anton Gostev, wil ik expliciet benoemen. Hierin gaf Anton een gedetailleerde live demo van de nieuwe v10 versie. De grote zaal zal goed vol. Enorm interessant.

LabWarz

De bij Veeam beroemde LabWarz wedstrijd ging de 1e dag van start. Met meer dan 300 deelnemers die zich hadden aangemeld voor de competitie om hun kennis van Veeam Availability Suite 9.5 in verschillende scenario's te testen en te meten met elkaar. De Expo Hall in het Convention Center had een flink aantal IT-pro’s die van plan waren om de prijs van $10.000,- in deze wedstrijd tegen de klok te winnen. De winnaar werd op dag 3 in het VeeamONfeest bekend gemaakt.

De LabWarz competitie is gewonnen door Dave Stout die alle taken in 42 minuten en 15 seconden heeft afgerond. Hij ging naar huis met een prijs van $ 10.000,- en de titel van Beste Veeam Engineer in de wereld. Niet verkeerd dacht ik zo.

Conclusie

VeeamON is best vernieuwend vanwege zijn focus op ‘Always-On’ en ‘Availability’ en de technieken die hier op aansluiten. Veeam introduceerde ook een nieuw logo en stak hun ambities niet onder stoelen of banken dat ze nog meer willen groeien en marktleiderschap willen uitbouwen op de onderdelen van Always-on en Availabillity. De exposanten waren minder vertegenwoordigd dan bij events zoals die van Microsoft of VMware maar er waren veel meer dan ik had verwacht. Het ecosysteem van Veeam blijft groeien dat kon je wel zien. Verder maakte Veeam zijn naam ook waar in het geven van feestjes. De partners gaven een gecombineerd feestje verspreid over verschillende cafe’s in New Orleans waardoor je zowaar een ‘kroegentocht’ kon houden. De overtreffende trap werd op de laatste avond gehouden, het VeeamONfeest zelf, hierin was o.a. de zanger van Cool and the Gang die er een echt feest van maakte. Het aantal restaurants, de feesten, de borrels, de locatie, was allemaal top en niets staat je in de weg om contacten te leggen. De hele conferentie vond ik zeer goed georganiseerd, zelfs een speciale shuttlebus die je ophaalde van je hotel. Uiteraard heb ik ook New Orleans leren kennen en de vele cafés met live muziek, waar je ook kwam het was een wonderfull experience.

Door: Peter van de Bree

Terug naar nieuws overzicht
Cloud