Wouter Hoeffnagel - 02 juni 2017

Problemen met informatiesysteem in politiewagens kan 22 miljoen euro kosten

De politie kampt met grote problemen met het informatiesysteem PBS in politievoertuigen. Het oplossen van deze problemen kan 22 miljoen euro gaan kosten. Tot die tijd kunnen honderden politiewagens niet goed worden ingezet.

“Aanpassing van de systemen, zoals in elk geval een update, kost in de simpelste uitvoering bijna acht miljoen euro en in de optimale versie bijna 23 miljoen euro. Het grote probleem is dat dit geld niet in de begroting voor dit jaar is opgenomen”, licht voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad toe tegenover De Telegraaf.

Sommige voertuigen zijn niet inzetbaar

De problemen met het informatiesysteem PBS werden woensdag bekend. De problemen zijn dusdanig groot dat een deel van het wagenpark van de politie niet kan worden ingezet. Ook is niet altijd zichtbaar waar politiewagens zich bevinden en worden voertuigen in sommige gevallen bij meldingen door technische problemen naar het verkeerde adres gestuurd.

Het informatiesysteem wordt aangestuurd vanuit de meldkamer, die hier de snelste route naar de plaats van bestemming kan doorgeven aan het voertuig. Deze route wijkt af van traditionele navigatiesystemen, aangezien politievoertuigen bijvoorbeeld door rood of tegen het verkeer in mogen rijden. De kaarten van het systeem zijn echter verouderd. Zodra het reisdoel is bereikt, bevriest het systeem naar verluid. Vervolgens is het systeem alleen handmatig weer werken te krijgen, waardoor de route niet eenvoudig kan worden aangepast indien agenten op een verkeerde plek uitkomen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!