Redactie - 07 juni 2017

Realtime data-analytics: de tijd tikt

Realtime data-analytics: de tijd tikt image

Inzicht in realtime data is nodig om de concurrentie een stap voor te blijven. Bedrijven die dit niet hebben, voeren al snel een achterhoedegevecht. Maar hoe leg je de basis voor realtime data-analytics?

Veel bedrijven baseren hun beslissingen en businessmodellen nog altijd op historische ERP-data die ze opgraven uit trage OLAP-systemen. In het meest gunstige geval wordt iedere nacht een ‘batch’ gedraaid. De data die beschikbaar zijn voor analyses zijn dan telkens minimaal een dag oud. Snel reageren op actuele ontwikkelingen, zoals een toenemende vraag naar een product of plotselinge wijziging in de kosten, is er dan niet bij.

Agile opereren

Bedrijven die direct beschikken over actuele data kunnen sneller beslissingen nemen, de dienstverlening beter afstemmen op de wensen van de klant of bijvoorbeeld in een handomdraai de financiële balans opmaken. Organisaties die niet realtime en agile opereren, worden dan ook al snel voorbijgestreefd door de concurrentie.

Steeds meer grote bedrijven zien dit ook in. Zo verhuisde Shell samen met partner T-Systems maar liefst 48 terabyte aan data van ruim twintig systemen naar een centrale HANA-database. Ook realtime sensordata komen nu terecht op het in-memoryplatform van SAP. “Shell exploiteert wereldwijd 43.000 benzinestations. Maar kennis over wie wat wanneer heeft gekocht, ging grotendeels verloren”, aldus Jay Crotts, CIO bij Royal Dutch Shell. Door toegang tot realtime data heeft Shell dat inzicht nu wel. Bovendien kunnen zij hiermee onder meer nieuwe businessmodellen uitrollen.

Fundament

Bij veel bedrijven is het ‘fundament’ voor realtime data-analytics echter nog niet aanwezig, en is er ook sprake van enige aarzeling om daarmee aan de slag te gaan. De stap naar een ‘realtime business’ uitstellen, kan echter tot gevolg hebben dat de concurrentie links en rechts voorbij komt. Wat kunnen bedrijven doen om in de voorhoede te blijven?

Occo Vreezen (foto), Solution Consultant SAP bij T-Systems, geeft 5 tips om analyses van historische data om te zetten naar realtime data-analytics:

1. Standaardiseer processen en systemen

“Om net als Shell terabytes aan data samen te kunnen brengen op één enkel platform, is het belangrijk om systemen en processen te standaardiseren. Dit kan bijvoorbeeld door deze in lijn te brengen met gangbare best practices. Dat zorgt voor betere integratie tussen systemen en processen en maakt de stap naar bijvoorbeeld een in-memorydatabaseplatform eenvoudiger.”

2. Breng uniformiteit aan in de data

Het advies van standaardisatie geldt ook voor de data. In dit geval is volgens Vreezen het doel om de omvang en complexiteit van de dataverzamelingen terug te brengen, bijvoorbeeld door de data die niet nodig zijn voor analyses te archiveren of zelfs te wissen.

“Uniformiteit in de manier waarop gegevens worden vastgelegd, helpt eveneens om de complexiteit terug te dringen. Zo helpt het doorgaans niet als verschillende valuta door elkaar worden gebruikt, of als productcodes niet eenduidig zijn.”

3. Betrek iedereen zo vroeg mogelijk bij het project

Vreezen benadrukt dat het essentieel is om zowel IT als de uiteindelijke gebruikers van de data zo vroeg mogelijk te betrekken bij het proces dat moet leiden tot een realtime business. “Feedback van zoveel mogelijk betrokkenen kan het proces versnellen. Realtime data-analytics maakt ook geheel nieuwe toepassingen mogelijk. De gebruikers moeten die nieuwe toepassingen zien, en IT moet ze ondersteunen.”

4. Zorg voor een migratieplan

Een migratieplan moet een gedetailleerde omschrijving bieden van de noodzakelijke stappen, wat het doel is van de afzonderlijke stappen en welke verwachtingen en taken de betrokkenen hebben. De agenda moet voor iedereen duidelijk zijn, inclusief de deadlines die worden afgesproken. 

“Het migratieplan maakt ook duidelijk hoe het ‘Proof of Concept’ eruitziet en wat het ontwerp is van de uiteindelijke oplossing. Een reviewronde aan het einde van het project maakt eveneens deel uit van het migratieplan”, aldus Vreezen.

5. Maak een platformkeuze

De realtime data kunnen ‘landen’ op on-premise systemen, of in de publieke of private cloud. Hoewel er zeker nog enige terughoudendheid is om belangrijke data in de cloud te zetten, heeft dit platform een steeds grotere aantrekkingskracht. 

Vreezen: “In de cloud heb je geen omkijken naar de onderliggende IT-infrastructuur en heb je een grotere vrijheid als het gaat om het op- en afschalen van de capaciteit. ‘Betalen naar gebruik’ kan ook zorgen voor lagere kosten. Let echter wel op up-time, betrouwbaarheid en datasecurity in die cloudoplossing.”

Deadline nadert

Realtime analyses van data zijn nodig om als organisatie succesvol te opereren. Wie de boot te lang afhoudt, wordt al snel overvleugeld door concurrenten. Dan is het beter om het voorbeeld van bedrijven als Shell te volgen en een transitie naar een realtime business in gang te zetten. IT-leveranciers dwingen organisaties hier ook toe. Zo heeft SAP al aangekondigd na 2025 geen ondersteuning meer te bieden voor zijn ‘klassieke’ ERP-oplossing. De tijd tikt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!