Redactie - 09 juni 2017

Drie mobile trends

Smartphones zijn onze meest gebruikte apparaten. Daarom blijven opslagprestaties en -capaciteit voor smartphones alsmaar toenemen. De opslagcapaciteit van apparaten is op jaarbasis bijna verdubbeld, zo hebben luxe smartphones nu meer capaciteit (256 GB) dan sommige laptops.

Ook vorig jaar was de behoefte aan betere smartphoneprestaties een trend vanwege een toename in het gebruik van foto’s en video’s. Dit is mogelijk gemaakt door hogere capaciteiten, verhoogde lees- en schrijfsnelheden en overdrachtssnelheden. De opkomst van virtual reality (VR) en augmented reality (AR), 3D-fotografie en 4K Ultra High Definition (UHD) video verandert de content op smartphones: processoren en geheugen moeten nog sneller werken. Bovendien verwacht men dat het internetverkeer verdrievoudigt in de komende vijf jaar. Zo kan het downloaden van een UHD-film tot wel 80 GB opslagcapaciteit in beslag nemen, waardoor snellere netwerken en edge devices nodig zijn voor het lokaal opslaan en toegankelijk maken van de content. Drie mobiele trends die een grote rol gaan spelen: 

Trend 1: 5G is binnen handbereik

Binnen de mobiele industrie is al een tijdje sprake van 5G. Naast het leveren van snellere internetverbindingen en verbeterde doorvoersnelheden, levert 5G ook een hogere gebruikerscapaciteit voor meer mobiele breedbandgebruikers en vrijwel onbeperkt dataverbruik. Gebruikers streamen meer HD-media en wanneer wifi-hotspots buiten bereik zijn levert 5G betere device-to-device communicatieondersteuning, lagere latentie en minder batterijverbruik dan 4G.

Hoewel smartphones momenteel behoren tot de meest verbonden apparaten, is het verbinden met andere apparaten nu een belangrijk thema. 5G gaat dus over meer dan smartphones en is vooral van belang bij apparaten voor alledaags gebruik. De Internet of Things (IoT) markt groeit tussen 2016 en 2022 naar verwachting van meer dan 130 miljard dollar (USD) tot meer dan 883 miljard dollar in omzet bij een CAGR van 32,4%. De markt omvat hardware, platforms, softwareoplossingen en -diensten die een scala aan afgeleide 5G-producten met verbeterde opslagmogelijkheden bieden.

Trend 2: 1TB capaciteit komt eraan

Computing power in smartphones blijft zich verder ontwikkelen vanwege het gebruik van process technology en microarchitectuur. Ook opslag profiteert hiervan. Tegenwoordig is 256 GB interne opslag beschikbaar in smartphones. Dat is veel meer opslagcapaciteit dan een paar jaar geleden nodig werd geacht. Toch eisen gebruikers dat content van applicaties, afbeeldingen, video's, documenten of games ongelimiteerd gebruikt kunnen worden zonder dat hier bestanden voor verwijderd hoeven te worden. Als virtual reality wordt toegevoegd aan deze mix, zal de grootte van bestanden op smartphones explosief stijgen. Daarom is het noodzakelijk om opslag tegelijk op te schalen met de processorcapaciteit.

Bovendien zien we dat opslag steeds kleiner wordt, zo hebben Western Digital's 256 GB microSD-kaarten het formaat van een kleine teen, zijn ze extreem energiezuinig en essentieel voor mobiele apparaten met beperkte ruimte zoals camera's, wearables en smartphones. De industrie is niet ver verwijderd van een opslagcapaciteit van 1TB voor smartphones en weet ook dat gebruikers dit gaan eisen.

Trend 3: edge-to-cloud storage

Van zelfrijdende auto’s tot drones en smartphones, machine intelligence is meestal ontworpen op basis van computer vision en diverse sensoren. De meeste mensen gaan ervan uit dat deze data naar de cloud gaan, maar dat is niet zo. Dit omdat het opslagmodel voor IoT veel complexer is.

Natuurlijk is de cloud elastisch en overal aanwezig en heeft het analytische hulpmiddelen die bijdragen aan het ontdekken van verborgen inzichten in data. Maar realtime-analytics kunnen niet worden toegepast op data in de cloud, vanwege bandbreedtebeperkingen en de hoeveelheid data die wordt verzameld. Tegen de tijd dat de gegevens binnenkomen in de cloud is het alweer oud, waardoor tijdige reacties en realtime-informatie niet mogelijk zijn.

Aangezien veel situaties om onmiddellijke respons vragen, is het essentieel dat realtime-analytics beschikbaar zijn in de vorm van gateways of geaggregeerde systemen die nabij de edge (rand) van de cloud werken. Wanneer dit gebeurt, worden mobiele apparaten uitgerust om realtime te analyseren en te reageren op een scala aan alerts. Betere data intelligence en patroonherkenningsinstrumenten worden steeds noodzakelijker binnen IoT. Daarom wordt een diepere kennis van de inherente waarde van verzamelde gegevens in de cloud of on the edge gerealiseerd.

Data en computing rondom the edge, in plaats van in de cloud, worden dus belangrijke thema’s. Een deel van deze data zal gedeeld worden in de cloud in de vorm van machine learning of artificial intelligence. In dit scenario zullen edge storage en edge compute models de cloud aanvullen door dataverzameling. Besluiten worden dan lokaal genomen op basis van algoritmen in het mobiele apparaat, zodat de cloud daadwerkelijk wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie. Als gevolg hiervan worden de besluitalgoritmen doorgegeven aan edge devices voor lokale besluiten. Mobiele gebruikers kunnen leren wat ze goed en niet goed doen, waardoor meer opslag zowel bij the edge als in de cloud nodig is.

Conclusie

Van 5G dat steeds meer in gebruik begint te raken tot de gigantische smartphonecapaciteiten tot edge-to-cloud opslagmodellen, 2017 belooft een boeiend jaar te worden voor dataopslag in de mobiele industrie. Gezien de nadruk die OEM's nu leggen op het onderscheid van de CMOS-sensor in mobiele apparaten om uitmuntende beeldvorming te produceren, is opslag nu top of mind voor veel gebruikers die bewuster worden dat hun mobiele apparaten voldoende opslagruimte moeten hebben om data op te slaan en te delen. Het gaat niet langer alleen om het maken van 2D-foto's, maar ook 3D-beelden, virtual reality, augmented reality, video en steeds rijkere content in het algemeen. Dit betekent dat bestanden groter worden, wat veel meer opslag vraagt, maar nog belangrijker, high-performance opslag.

Door: Chris Bergey, VP of Embedded and Integrated Solutions for Western Digital

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!