Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2017

België sluit zich aan bij Europees HPC-project

België schaart zich achter plannen van de Europese Unie om een nieuwe generatie supercomputer te bouwen. Hiermee is België het achtste land dat meewerkt aan het EuroHPC project.

High-performance computing is van belang voor onderzoek en innovatie. Niet ieder land is echter in staat op eigen kracht de hiervoor benodigde infrastructuur te bouwen en onderhouden. De Europese Unie heeft daarom een samenwerking opgezet waarbinnen verschillende EU-lidstaten gezamenlijk investeren in high-performance computing. De samenwerking heet EuroHPC en moet tegen 2020 tenminste twee supercomputer hebben opgeleverd in de aanloop naar een exascalecluster. Rond 2023 moet vervolgens een supercomputer met exascalerekenkracht klaar zijn. Het cluster wordt  gebaseerd op Europese technologie.

Naast België nemen Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Spanje, Portugal en Nederland deel aan het project. De landen stellen dat Europa achterloopt op het gebied van HPC. Door de krachten met elkaar te bundelen willen de landen deze achterstand inlopen en een leidende rol krijgen in HPC.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!