25 jaar CTAC IT-dienstverlening: van ondersteunend naar adviserend

13-06-2017 | door: Redactie

25 jaar CTAC IT-dienstverlening: van ondersteunend naar adviserend

Dit jaar bestaat Business & Cloud Integrator Ctac in Den Bosch 25 jaar. Ooit gestart als SAP dienstverlener levert Ctac nu een breed palet van diensten rond SAP, Microsoft en specifieke oplossingen voor onder meer retail en manufacturing. Henny Hilgerdenaar kwam twee jaar na de oprichting van Ctac in dienst bij het bedrijf en is sinds 2010 CEO. “Vroeger ging het vooral om de technologie, nu gaat het om de business.”

Hoe is de rol van Ctac in de afgelopen kwart eeuw veranderd?

“De belangrijkste veranderingen houden verband met onze rol. Leverden we vroeger vooral kennis en kunde op technologiebeleid aan klanten, nu kijken we samen met de klant naar de bedrijfsprocessen en hoe we die met technologie continu kunnen optimaliseren. In de beginjaren had de klant zelf helemaal uitgedacht hoe hij zijn infrastructuur wilde inrichten en waren wij volgend. Nu komen klanten bij ons met een businessvraagstuk en bekijken we gezamenlijk hoe we daar het beste antwoord op kunnen geven. Niet alleen met technologie, maar ook met onze opgedane kennis van specifieke branches en van bedrijfsprocessen. In plaats van in dienst van de business zijn we er nu dus onderdeel van.”

Hoe heeft de ERP-software zich in diezelfde jaren ontwikkeld?

“Hier zie je een duidelijke ontwikkeling naar steeds meer standaardisatie. ERP was jarenlang complex maatwerk met grote projecten en hoge kosten. Dat is zo goed als voorbij. Klanten kunnen nu kiezen uit allerlei templates waarin al veel voorwerk is gedaan voor wat betreft hun specifieke business. Doordat ERP ook steeds meer als cloudoplossing wordt aangeboden, neemt de vraag naar integratiekennis toe. Klanten brengen hun applicaties deels onder in de public en deels in de private cloud en willen wel dat deze onderling goed kunnen communiceren. Daar ligt voor ons als dienstenleverancier een belangrijke rol. Naast het implementeren van ERP-software waar we veel ervaring mee hebben, is het integreren van oplossingen over de businessprocessen heen voor ons een van de speerpunten.”

Hoe heeft Ctac ingespeeld op deze veranderingen?

“Wij hebben ons in de loop der jaren steeds verder verbreed. Ooit begonnen als pure SAP dienstverlener – waarin het accent vooral lag op grotere bedrijven – kunnen we met ons portfolio van zogenoemde composed solutions nu ook de enterprisemarkt en het midden- en kleinbedrijf goed bedienen. Naast een partnership met SAP werken we nu ook al jaren samen met Microsoft en hebben we point solutions in ons aanbod opgenomen, zoals die van inRiver voor productinformatiemanagement, TranspariX voor transportmanagement en Winshuttle voor workflow-automatisering in SAP omgevingen. Verder zagen we bijvoorbeeld ruimte voor de ontwikkeling van een eigen kassasysteem met ingebouwd loyaltyplatform. Met dit brede pakket ondersteunen we klanten bij het creëren van een omnichannel benadering op basis van best-of-breed-oplossingen. Door deze breedte van ons portfolio is het voor ons goed mogelijk om ons te positioneren als een onafhankelijke adviseur, die samen met klanten zoekt naar de beste oplossing voor iedere situatie.”

Hoe ziet de toekomst van IT er volgens u uit?

“Het is vandaag de dag lastiger dan ooit om vooruit te kijken. Als je vijf jaar geleden had voorspeld dat de cloud in 2017 de grote rol zou spelen die hij nu heeft, zou je waarschijnlijk hard zijn uitgelachen. Wat volgens mij wel vaststaat, is dat bedrijven altijd werk zullen blijven maken van hun basisbedrijfsprocessen zoals inkoop, verkoop, finance en marketing en dat technologie daarbij een cruciale rol blijft spelen. Dankzij technologie wordt het voor de eindgebruiker steeds gemakkelijker om zijn werk te doen. Tegelijkertijd vereist dit aan de achterkant veel kennis op het gebied van integratie om alle systemen die eindgebruikers nodig hebben, goed met elkaar te laten praten. Daar ligt voor ons als dienstverlener een fantastische kans en uitdaging.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud