SURFnet realiseert met partners 400Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht
14-06-2017 | door: Witold Kepinski

SURFnet realiseert met partners 400Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht

SURFnet samen met ECI Telecom en Tallgrass een 400Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht gerealiseerd. Deze nieuwe directe link biedt met 400Gbit/s zeer hoge capaciteit voor het Nederlands onderwijs en onderzoek. Zo kunnen samples van het human genome project binnen enkele seconden worden verstuurd en zijn bijvoorbeeld circa 2.000.000 gelijktijdige Spotify-streams mogelijk. De gerealiseerde verbinding tussen Breda en Utrecht is het startschot van de implementatie van de nieuwe generatie van het SURFnet-netwerk: SURFnet8.

Eerste 400Gbit/s in SURFnet-netwerk

De verbinding tussen Breda en Utrecht is de eerste directe link tussen deze twee locaties in het SURFnet-netwerk. Voor deze eerste 400Gbit/s-verbinding is ECI’s Apollo-platform voor de optische laag gebruikt op een nieuwe glasvezel. Hiermee is de implementatie van de nieuwe optische laag van het SURFnet-netwerk begonnen.

Mogelijkheden nieuwe optische laag

Met de nieuwe optische laag is direct 400Gbit/s mogelijk en wordt 100Gbit/s transportcapaciteit de standaard. Het Apollo-platform biedt hoge capaciteit, flexibel DWDM-transport en veel mogelijkheden voor toekomstige softwaregebaseerde applicaties en netwerkfunctievirtualisatie (NFV). Bovendien is automatisch herstel van optische verbindingen mogelijk. In het geval van een glasvezelbreuk wordt binnen seconden een alternatieve optische route gevonden, zodat capaciteitsverlies tot een minimum wordt beperkt. Ook kunnen bepaalde delen van het netwerk verkeersvrij gemaakt worden, zodat SURFnet onderhoud overdag en zonder redundantie- en capaciteitsverlies kan uitvoeren.

Implementatietraject nieuwe generatie SURFnet-netwerk

De optische laag – verantwoordelijk voor het belichten van glasvezels – vormt het fundament van het SURFnet-netwerk en levert transportfunctionaliteit aan de servicelaag. Met de servicelaag worden diensten, waaronder internet, aangeboden aan instellingen. In 2017 implementeert SURFnet de nieuwe optische laag, in 2018 volgt een geavanceerde servicelaag.

Lees meer over het SURFnet8-implementatietraject op www.surf.nl/surfnet8.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken