Redactie - 22 juni 2017

Gin is natuurzuiver vermaak

Gin is natuurzuiver vermaak image

Gin is populairder dan ooit. Al eeuwen experimenteren mensen met jenerverbessen, aanvankelijk als medicijn, daarna als versnapering. Maar de laatste jaren is kwalitatief goede gin aan een onstuitbare opmars bezig. Paul de Goede heeft daarom naast zijn werk in de IT als opvallende hobby het distilleren van zijn eigen gin, Goodmans Gin uit Den Haag.

“Hier heerst creativiteit, onafhankelijkheid en moed”, zegt Paul de Goede over het hotel in Key West waar hij regelmatig een bezoek brengt. “Die plek, gerund door een kleurrijke Vietnamveteraan, trok een breed scala aan bijzondere figuren, die elkaar iedere avond bij de bar aan het zwembad troffen. Die sfeer inspireerde me om zelf een karaktervolle gin te gaan ontwikkelen, wat toch al mijn favoriete drank was.”

Terug in Nederland klopte hij vier jaar geleden aan bij een goed bekendstaande ambachtelijke stoker. “Ik wilde topproducten, om een gin te krijgen die je zowel puur als in een mix kunt drinken.” Uit een forse reeks samples heeft hij uiteindelijk een keuze gemaakt. “Een bijzondere smaak, maar niet te complex. Er zijn ginvarianten waar meer dan veertig kruiden in zitten, dat vind ik teveel. Dat gaat ten koste van het pure karakter.”

Jeneverbes

De basis van gin is de jeneverbes. Historisch is gin voortgekomen uit de Nederlandse jenever. Met de oversteek van de Nederlandse stadhouder Willem III naar Engeland in 1688 maakte Engeland kennis met deze drank, die vervolgens in een eigen variant als gin op de markt kwam. De Goede “Wij hebben samen met de stoker gekeken naar de mooiste jeneverbessen, die blijken tegenwoordig uit Macedonië te komen.” Zijn variant van gin bevat onder meer cardamon, kaneel, zoethout, peper, citroengras en koriander.

Gin mag zich gin noemen als het is gebaseerd op de alcohol van agrarische oorsprong, van minimaal 37,5 %. Er moet ook een bestanddeel jenerverbes in zitten. Maar dat mag ook chemische essence zijn. Dat is wat in de goedkope gins zit. De gedistilleerde gin met kruiden, die vaak meerdere malen gedistilleerd is, mag zich distilled gin noemen. In praktijk worden deze varianten als distilled dry gin op de markt gebracht. De klasse daarboven is de infused distilled dry gin, waar meerdere kruiden aan zijn toegevoegd. Dat is waar Goodmans Gin zich positioneert.

Smaak

Een subcategorie is de London Dry Gin. Dat heeft niets te maken met de plaats waar de gin wordt gemaakt, maar met de historische ontwikkeling van deze drank. Vroeger was de gin vrij slecht, omdat er veel suiker aan werd toegevoegd. De betere gin bevatte minder suiker, en die goede gin werd voor het eerst in Londen geproduceerd. Dat was de London Dry Gin. Die variant is nu niet meer gebonden aan de plaats Londen.

“Wij hebben twaalf kruiden. Gin is niet gelagerd, dat voegt niet zoveel toe. Het zou juist de smaak uit de gin halen en er meer een oude Jenever van maken.” De stoker van Goodmans zit rond Den Haag. “Helaas heeft Nederland niet veel echte stokers meer. Wij hebben nog een kleine stoker kunnen vinden, een tweemansbedrijf in de buurt van Den Haag, met een pot still. Dat is een traditionele, ambachtelijke manier van stoken, waarna het gefilterd wordt. Per keer maken we daar zeshonderd liter die we bottelen.”

Liefde en passie

Gin hoeft dus niet te rijpen, na distilleren is het product gereed. De Goede: “iedere fles wordt met de hand gelabeld en genummerd, het is dus een persoonlijk product. Veel mensen waarderen het dat er zoveel liefde en passie in zit.” Ook over de verpakking is nagedacht, een apothekersfles met een dopkurk en een weloverwogen huisstijl die de filosofie van De Goede weerspiegelt, inclusief de klok die op vijf uur staat vanwege het happy hour in Key West dat aan de basis staat van deze gin.

In 2014 was Goodmans Gin gereed. Vrienden waren enthousiast, maar kon het ook een professionele test doorstaan? Bij een proeverij in een restaurant in Den Bosch met koks en andere connaisseurs bleek de Goodmans Gin een groot succes. “Uiteindelijk ben ik dus met de gin bij restaurants en slijters langsgegaan en die hebben het, bij diverse goede gelegenheden, in hun assortiment opgenomen.” De Goede, van huis uit sales en marketeer, heeft bovendien samples van zijn gin opgestuurd naar diverse internationale vakmedia, waar een aantal zeer lovende recensies zijn uitgekomen. In de Verenigde Staten heeft Goodmans Gin zelfs een dubbele gouden medaille in de wacht gesleept bij een test.

Internationaal

De Goede runt Goodmans Gin samen met zijn vrouw. “De grootste hindernis is eigenlijk dat we tegen de grenzen van onze tijd aanlopen. We hebben een flink distributiekanaal, maar zouden dat nog veel meer kunnen uitbouwen, ware het niet dat we ook ons normale werk hebben.” Goodmans Gin wordt onder meer verkocht bij de grootste distributeur van Nederland, die het naar meer dan 2.000 slijters kan verzenden. Ook de eerste exportbatches hebben hun weg al gevonden naar Italië.

De opkomst van gin past in de trend dat de horeca altijd op zoek is naar vernieuwing. “In België waren we de eerste Nederlandse gin, maar in dat land is het aantal eigen gins in korte tijd gestegen van vier naar veertig. Ook in Nederland is gin een vernieuwend product, waar de horeca een premium prijs voor kan vragen. Het is opgewaardeerd van de vergeethoek naar een echte beleving.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!