Wouter Hoeffnagel - 18 juni 2017

KPN bijna ingehaald door Ziggo op vaste telefonie-markt

Marktleider KPN is bijna ingehaald door Ziggo in de strijd om de gebruiker van vaste telefonie. Het verschil tussen KPN en de kabelaanbieder bedroeg eind maart 2017 nog maar 1 procentpunt. Ziggo groeide in marktaandeel met 0,3 procentpunt naar 40,7 procent. KPN verloor 0,1 procentpunt en kwam uit op 41,7 procent. De twee vaste telecomaanbieders strijden om een al jaren krimpende markt. Ook in het eerste kwartaal van 2017 was er weer krimp in het aantal telefonie-aansluitingen: 0,4 procentpunt naar ruim 6,2 miljoen.

Dit blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper. Tele2 is op afstand de derde aanbieder in vaste-telefonieaansluitingen. Het marktaandeel van deze operator is stabiel gebleven op 4,6 procent. De overige aanbieders hebben nog 14 procent te verdelen van de in totaal nog 6,24 miljoen aansluitingen op 31 maart. Dit zijn steeds meer digitale aansluitingen. De groei van 0,1 procentpunt in digitale (VoIP)-telefonie was echter onvoldoende om de daling in analoge lijnen te compenseren.

Groei in glasvezel- en DSL-VoIP

Het aantal digitale telefonielijnen kwam uit op 5,63 miljoen eind eerste kwartaal, vooral omdat glasvezel VoIP groeide met 9,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Tegelijkertijd daalde kabel VoIP-telefonie met 1.000 aansluitingen om uit te komen op 2,66 miljoen en steeg DSL VoIP telefonie met 1.000 aansluitingen naar 2,057 miljoen.

“Voor de komende jaren verwachten we een vergelijkbare trend,” aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en schrijver van het rapport: “een lichte daling in vaste telefonielijnen waarbij de groei van VoIP-telefonie via glasvezel niet voldoende is om de daling bij traditionele telefonie en een langzamere daling van kabel en DSL VoIP te compenseren.“

Krimp omzet met 3,4 procent

De Nederlandse vaste telefonieomzet daalde in het eerste kwartaal van 2017 sterker dan het volume: met 3,4 procent naar 263 miljoen euro. Dit is omzet verkregen uit lijnhuur voor vaste telefonie en gebruik via PSTN/ISDN/CPS/WLRof managed VoIP via kabel-, DSL- en/of glasvezelnetwerken. Deze omzetdaling is al in 2013 ingezet en wordt veroorzaakt door minder gebruik en lagere prijzen. De keuze van KPN om per 1 juli 2017 toch weer een maandelijks bedrag in rekening te brengen voor een vaste telefonie als optie bij een breedband verbinding, zal in de tweede helft 2017 leidden tot een iets minder grote omzetdaling. Voor heel 2017 verwacht Telecompaper echter dat de vaste telefonie-omzet daalt met meer dan 6 procent.

Telecompaper voorziet verder dat de trends van omzet- en volumedaling doorzetten in de komende jaren, waarbij de omzet procentueel sneller daalt dan het aantal aansluitingen. Dat betekent een gemiddelde daling per jaar voor de periode 2017 tot en met 2021 van 1,1 procent in aansluitingen en 5,2 procent voor de omzet.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!