Capgemini biedt Business Data Lake as a Service (BDLAAS)

26-06-2017 | door: Witold Kepinski

Capgemini biedt Business Data Lake as a Service (BDLAAS)

Capgemini, Dell EMC en Pivotal werken sinds 2013 samen met het aanbieden van een Business Data Lake-ecosysteem dat vereenvoudigd beheer, real-time rapportage en integratiemogelijkheden van grote hoeveelheden data mogelijk maakt. Nu bieden de twee bedrijven Business Data Lake As A Service (BDLAAS), waardoor kleinere organisaties op een schaalbare, efficiënte en betaalbare manier big data projecten kunnen starten.

Dell EMC, Pivotal en Capgemini zeggen met het Business Data Lake As A Service-ecosysteem een kosteneffectief databeheerplatform te bieden. Dit platform bestaat uit Dell EMC Vblock en Isilon storage systemen, Cloud Foundry Pivotal en automation- en beheertools van Capgemini. Daarmee kan ook meer waarde uit ongestructureerde data worden gehaald met de meest moderne analytics tools.

Edwin Leinse, Global Director Business Data Lake As A Service bij Capgemini Infrastructure, belicht de voordelen van BDLAAS: “We zien veel behoefte bij klanten om meer met big data en analytics te doen, maar ze zien drempels omdat het meer is dan een server installeren met een stuk software. Je hebt te maken met complexe infrastructuur en beheer. Capgemini heeft daarom Business Data Lake as a Service gelanceerd om voor klanten die drempel weg te nemen. BDLAAS is een schaalbaar en kosteneffectief platform met alle enterprisefunctionaliteiten die je nodig hebt. Je kan kleinschalig beginnen en doorgroeien naar grote omgevingen met veel Petabytes aan dataopslag.”

Cloud

Capgemini BDLAAS wordt aangeboden met een cloud contract in plaats van een outsourcingscontract. De klant kan BDLAAS in zijn eigen private cloud gebruiken, in de cloud van Capgemini of in een public cloud van Microsoft Azure of Amazon Web Services (AWS). ”Klanten krijgen Hadoop ondersteuning via Cloudera of Hortonworks, daardoor hebben klanten keuzevrijheid en kunnen ze doorgroeien met bestaande technologie die ze in de meeste gevallen al in huis hebben.”

Volgens Leinse maken diverse klanten in Nederland en Duitsland gebruik van BDLAAS dat vanuit datacenters in Amsterdam en Frankfurt wordt aangeboden. Klanten zijn onder andere banken, automotive olie- en gasbedrijven. We hebben al een aantal mooie business-cases in grote omgevingen. Zo heeft een klant verschillende SAP-systemen in zestien landen die niet te consolideren zijn in een platform. We halen daaruit alle data en houden rekening met lokale wet- en regelgeving. Klanten krijgen dan een transparant inzicht wat er gebeurt in de organisatie. Door het succes rollen we BDLAAS verder uit naar Brazilië en VS.”

Selfhealing

BDLAAS wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe functies, vervolgt Leinse.  “Nieuwe zaken zijn uitbreiding op selfhealing diensten. BDLAAS biedt nu proactieve healing. We weten nu precies welke machine om meer performance vraagt en daardoor extra cpu memory nodig heeft. Ook bieden we meer analytische tools.”

Partners

Hans Timmerman, CTO Dell EMC Nederland, zegt dat BDLAAS interessant is voor kleinere bedrijven, dus niet alleen enterprise organisaties. “Je kan als het ware eraan ruiken vanwege het aantrekkelijk instapmodel. Je kan er direct mee beginnen en testen. Klanten zien dat met BDLAAS het beheer efficiënter, simpeler en transparanter wordt. Je betaalt alleen wat je echt gebruikt. Je bereikt een hogere utilisatie van hardware stack. Je kan van je contract af wanneer je wilt. De klant blijft altijd eigenaar van data. Dat is lastiger als je data opslaat bij aanbieders van public cloud diensten. Je kan gelijk beginnen met een oplossing op enterprise niveau. We bieden samen met Capgemini volledige support met ervaren analisten. Ook is BDLAAS interessant voor resellers en VARs die hardware leveren aan klanten. Capgemini ondersteunt hen dan met derdelijns support of problemsolving diensten. In die gevallen kan de reseller BDLAAS als white label dienst aan zijn klanten bieden.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Hardware