Redactie - 22 juni 2017

De Wondere Wereld van IT: Logica

Afgelopen week stond er een interessant artikel in de krant. In natuurgebieden is er veel overlast van zwerfvuil. De logica geeft aan dat je dit kan oplossen door meer vuilnisbakken te plaatsen. De ervaren boswachter weet je te vertellen dat juist het weghalen van alle prullenbakken voor minder of zelfs geen zwerfvuil zorgt. Onderhoud van een bos is dan ook een vak waar logica zonder kennis tot verkeerde conclusies leidt.

Binnen de wereld van IT zijn er ook veel voorbeelden waar de logica toch net even anders is dan de werkelijkheid. Een mooi voorbeeld is de logica dat een applicatie op een bepaald moment natuurlijk klaar is. De werkelijkheid is, elke CIO zal je dat vertellen, dat een applicatie nooit klaar is. Er is altijd wel weer een business requirement te bedenken in een wereld waar de verandering de enige constante is. Nog een veel voorkomende logische conclusie waar de plank toch vaak flink wordt misgeslagen: Uurtarieven vergelijken met bijvoorbeeld oost Europese landen en dan de conclusie trekken dat het daar veel goedkoper is om je software te laten bouwen. Als je een beetje verstand van software ontwikkelen hebt, dan weet je dat een uurtarief slechts een input is en een kleine factor in het bepalen van de totale kosten van software ontwikkeling in relatie tot de output. Elke CIO weet dat een goede onderlinge communicatie met stip op 1 staat. En op plaats 2 de kwaliteit van de ontwikkelaar en die is niet lineair met het tarief.

En dan is daar de laptop van de Mediamarkt. Als je de logica volgt dan zou de prijs van de Mediamarkt voor een goed draaiende laptop toch ook van toepassing moeten zijn op al die duizenden medewerkers in het bedrijf. Tja, alsof je een Tesla ook op Duracell baterijen zou kunnen laten lopen. En als laatste zijn daar de digitale investeringen. Hier heb ik al vaker over geschreven. Als je de logica volgt van terugverdientijd, NPV en andere financiële parameters, dan begint geen bedrijf aan een data gedreven strategie, de digitalisering van klantprocessen of een counterattack tegen disruptieve startups. 

Net zoals in het voorbeeld van de boswachter, is het in de wereld van IT vrij gemakkelijk om vanuit logica zonder kennis een volslagen verkeerde conclusies te trekken. Dat is ook de reden waarom IT een vak is en CIO een beroep.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!