Wouter Hoeffnagel - 23 juni 2017

Duitse rechter: ‘Bewaarplicht is in strijd met EU-wetgeving’

Een Duitse rechter zet een streep door een wetsvoorstel om providers het internetverkeer van hun klanten te laten opslaan. De rechter oordeelt dat dit in strijd is met de Europese wet.

De Duitse bewaarplicht had op 1 juli van kracht moeten worden, iets wat door de uitspraak dus niet mogelijk is. De wet bepaalt dat providers verkeersgegevens van klanten voor een periode van tien weken moesten opslaan. Het ging hierbij onder andere om metadata over gevoerde gesprekken. Locatiedata moet volgens de bewaarplicht voor een termijn van vier weken worden bewaard.

Doelgroep beter specificeren

Het Oberverwaltungsgericht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen oordeelt in een rechtszaak aangespannen door de Duitse Internet Service Provider (ISP) Spacenet dat een bewaarplicht ervoor zorgt dat verkeers- en locatiegegevens van nagenoeg alle gebruikers van telefoon- en internetdiensten wordt opgeslagen. De rechter wijst erop dat dit volgens een uitspraak van het Europees Hof van Justitie uit eind december, waarin wordt aangegeven dat dit alleen is toegestaan voor opsporingsdoeleinden na een ernstig misdrijf. De Duitse rechter oordeelt daarom dat de wetgeving vooraf moet specificeren in welke gevallen en voor welke personen de bewaarplicht geldt.

Op de uitspraak is geen beroep mogelijk. De uitspraak geldt echter alleen voor Spacenet. Digitale Gesellschaft meldt dat andere ISP’s deze uitspraak echter wel kunnen gebruiken om zichzelf eveneens te verzetten tegen de bewaarplicht.

Nederlandse bewaarplicht

Nederland kende eerder overigens ook een bewaarplicht, die in 2015 buiten werking is gesteld. In september 2016 is een nieuw voorstel voor een bewaarplicht naar de Tweede Kamer gestuurd.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!