Amerikaanse hooggerechtshof gaat oordelen over Ierse e-maildata van Microsoft
25-06-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Amerikaanse hooggerechtshof gaat oordelen over Ierse e-maildata van Microsoft

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat het hooggerechtshof zich buigt over een rechtszaak rond Ierse e-maildata die Microsoft. Het gaat om e-mails en andere gegevens van een Microsoft gebruiker op een Ierse servers staat opgeslagen.

Dit meldt VentureBeat. Microsoft werd in 2014 door het Amerikaanse ministerie van Justitie opgedragen gebruiksgegevens van een gebruikers te overhandigen. Microsoft weigert dit echter en stelt dat de data is opgeslagen op Ierse servers, waardoor het bedrijf aan het verzoek geen gehoor hoeft te geven. Een rechter oordeelde in juli 2016 in een hoger beroep dat Microsoft had aangetekend dat Microsoft de data niet hoefde over te dragen.

Mogelijk impact op andere techbedrijven

Nu wil het Amerikaanse ministerie van Justitie dat het Amerikaanse hooggerechtshof zich over de zaak gaat buigen. Indien het hooggerechtshof het minister in het gelijk stelt, kan dit gevolgen hebben voor andere techbedrijven. Zij kunnen mogelijk eveneens gedwongen worden data die zij buiten Amerikaanse landsgrenzen hebben opgeslagen over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Brad Smith, president en Chief Legal Officer van Microsoft, roept in een blogpost op nieuwe wetgeving op te stellen met betrekking tot internationale dataverzoeken. Smith stelt dat het vorige besluit in het voordeel van Microsoft is uitgevallen. Smith verwacht dan ook met dezelfde argumenten ook het hooggerechtshof te kunnen overtuigen van zijn gelijk. Microsoft zou echter liever samenwerken met het Amerikaanse ministerie van het Justitie en het Amerikaanse congres aan het opstellen van nieuwe wetgeving, in plaats van te discussiëren over verouderde wetgeving.

Terug naar nieuws overzicht