Wouter Hoeffnagel - 26 juni 2017

BIT heeft geen bevoegdheid over ICT-projecten van gemeenten

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) heeft geen bevoegdheid over grote ICT-projecten die gemeenten uitvoeren. Gemeenten hoeven dergelijke projecten dan ook niet te laten toetsen door de BIT.

Dit blijkt uit antwoorden van demissionair minister Plasterk (foto) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op kamervragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Van Raak stelde zijn vragen naar aanleiding van plannen van de gemeente Groningen om ICT te gaan outsourcen naar één outsourcingspartner. Hiervoor is een contract opgesteld ter waarde van 66 miljoen euro.

BIT-toets

Indien de Rijksoverheid een aanbesteding uitschrijft met een waarde van meer dan vijf miljoen euro, is een zogenaamde BIT-toets verplicht. De overheid is in dit geval verplicht advies te vragen aan het BIT over het project. Minister Plasterk geeft echter aan dat gemeenten deze verplichting niet hebben en het BIT geen bevoegdheid heeft over ICT-projecten die gemeenten zelf uitvoeren. De keuze binnen de gemeente is volgens de minister de verantwoordelijkheid van het college van B en W en de gemeenteraad.

Ook geeft minister Plasterk aan geen overzicht te hebben van het aantal gemeenten dat zijn ICT heeft uitbesteed. Deze cijfers worden niet centraal vastgelegd. Daarnaast noemt de minister het niet wenselijk dat gemeenten bij dergelijke grote ICT-projecten een BIT-toets kunnen doen. ”Gemeenten hebben een zelfstandige verantwoordelijkheid als het gaat om het beheersen van grote ICT-projecten. Ik zie daarin geen rol voor het BIT”, aldus minister Plasterk. De minister ziet dan ook geen aanleiding om de aanbestedingsregels die gelden voor overheidsorganisaties te herzien. Deze regels zijn in 2016 voor het laatste aangepast.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!