Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2017

Nederlandse bedrijven getroffen door ransomware

Nederlandse bedrijven getroffen door ransomware image

Verschillende Nederlandse bedrijven zijn getroffen door een nieuwe ransomware uitbraak. De ransomware lijkt misbruik te maken van hetzelfde beveiligingsprobleem als WannaCry, ransomware die onlangs wereldwijd voor grote problemen zorgde.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Fox-IT aan de NOS. "Er is sprake van paniek bij bedrijven", aldus directeur Ronald Prins van Fox-IT tegenover de NOS. "Ze merken dat er één computer is getroffen en schakelen hun hele netwerk uit."

Wereldwijd slachtoffers

De ransomware maakt wereldwijd slachtoffer. Zo meldt containerterminal APM, onderdeel van Maersk, dat zowel haar vestiging in Nederland als Marokko door de ransomware is getroffen. Daarnaast is ook het Russische staatsoliebedrijf Rosneft besmet, al zou de ransomware hier niet tot problemen met de productie hebben geleid. Ook bedrijven in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en India melden besmettingen.

In Oekraïne worden veel besmettingen gemeld. Zo zouden verschillende overheidsinstanties, banken en energiebedrijven door de ransomware zijn getroffen. Daarnaast zijn ook systemen van het vliegveld van Kiev besmet, wat mogelijk tot vertraagde vluchten leidt.

Petrwrap/Petya

Costin Raiu, directeur van het Global Research and Analysis Team van Kasperksy Lab, meldt op Twitter dat het gaat om de ransomware Petrwrap/Petya. Vermoedt wordt dat de ransomware misbruik maakt van dezelfde kwetsbaarheid waar ook de ransomware WannaCry misbruik van maakte. WannaCry wist onlangs systemen wereldwijd te besmetten en leidde onder andere in Groot-Brittannië tot grote problemen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!