Redactie - 29 juni 2017

BlueTea ondersteunt astronauten in Boeing CST-100 Starline-ruimteshuttle

De Limburgse ontwikkelaar van modulaire 3D-trainingssimulaties BlueTea gaat de astronauten aan het roer van de CST-100 Starline-ruimteshuttle van Boeing de ruimte in helpen. Daarvoor bouwen ze, in opdracht van Boeing, een Virtual Reality-oplossing op basis van geavanceerde Simulated Training-technologie en de eigen VirtualStudio-software van BlueTea. Met deze trainingsoplossing worden aanstaande astronauten – met beide benen nog veilig op de grond – optimaal voorbereid op de uitdagingen van hun ruimtereis.

Boeing ontwikkelt de CST-100 Starliner in samenwerking met het Commercial Crew Program van NASA. De Starliner is bedoeld om passagiers te vervoeren van en naar bestemmingen in een lage baan om de aarde, zoals het internationale ruimtestation ISS. Maar vóór het zover is, moeten de astronauten een zeer intensieve en uitgebreide trainingsperiode volbrengen en leren hoe ze moeten handelen in elke mogelijk situatie die zich kan voordoen in de meedogenloze ruimte. Training onder zeer nauwkeurig nagebootste omstandigheden, en nu zelfs met behulp van VR, stelt de Starliner-piloten straks in staat om in een fractie van een seconde de juiste beslissingen te nemen en hun missie tot een geslaagd einde te brengen.

Virtual Reality en Augmented Reality

Het uiteindelijke doel van het systeem is om astronauten overal ter wereld veilig en kosteneffectief te laten oefenen in een volledig virtuele 3D-cockpit aldus Ruud Dullens (foto), CEO van BlueTea: “BlueTea loopt voorop met de ontwikkeling van flexibele en zeer waarheidsgetrouwe simulatietrainingen met de allernieuwste immersive technologie, zoals Virtual Reality en Augmented Reality. Met onze technologie kunnen klanten altijd en overal, onder alle omstandigheden te trainen.” Alle onderdelen van de virtuele cockpit van de Statliner moeten tot op de allerkleinste schakelaar digitaal verbonden zijn met de fysieke simulator van het ruimteschip in Houston. Zo kunnen alle mogelijke scenario’s zowel virtueel als in het echt worden getraind.

Houston

Boeing gaat de door BlueTea ontwikkelde software integreren in zijn eigen systemen om de trainingen te kunnen coördineren tussen het Virtual Reality Lab van Boeing in Philadelphia en de trainingsfaciliteiten van de Starliner in Houston.

In de eerste fase wordt een deel van de cockpit in 3D nagebootst en aan de hardwaresimulator gekoppeld. Daarvoor maakt BlueTea gebruik van de door henzelf ontwikkelde software VirtualStudio. Deze software is uniek in de wereld van 3D-trainingssimulatie omdat de intelligente 3D-modellen volledig gescheiden zijn van de trainingsscenario’s. Hierdoor kan de trainingsmanager eigenhandig eindeloos variëren met de combinatie van bedieningselementen, gereedschappen en gebeurtenissen. De tweede fase omvat het ontwikkelen van de volledige 3D-cockpit en de communicatie met de hardware simulator via VirtualStudio. Vanaf dat moment kunnen de astronauten in opleiding overal ter wereld en via elk medium (van computer of tablet tot VR-bril en allerlei andere apparaten) real-time en volledig interactief oefenen met scenario’s die zijn ontworpen door de trainingsmanager in het VR-lab.

Voor Boeing is internationale samenwerking van groot belang om te kunnen profiteren van de allerbeste technologie wereldwijd. Daarom heeft BlueTea de kans gekregen om de geavanceerde mogelijkheden van Virtual Reality in ruimtevaarttoepassingen te demonstreren met behulp van hands-on simulatietrainingen en gamification aldus Dullens.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!